Illustratie: Infographics DvhN

Elke dag een tv-recensie: In een lastig heden is niks mooier dan geschiedenis

Illustratie: Infographics DvhN

In tijden van crisis kun je, gevuld met de illusie dat vroeger alles beter was, altijd nog de historie in duiken. Dus in De eindexamen geschiedenis quiz , gepresenteerd door Jeroen Pauw.

De quiz kenden een beetje de sfeer van het Groot Dictee , alleen was niet de Eerste Kamer het strijdtoneel maar het Rijksmuseum. Daar zat theatermaker en schrijver Diederik van Vleuten, gecharterd als WOII-kenner, jaloersmakend dicht bij Rembrandts Oopjen , die zelf juist keurig op anderhalve meter van Marten hing.

Chef rijbewijzen

Er waren nog twee kenners voor vragen en toelichtingen: Maarten Prak (Gouden Eeuw) en Astrid Sy (hedendaagse geschiedenis). Groot verschil met dat dictee was dat er geen vloer vol deelnemers zat. Dat waren er slechts zes. Misschien een keuze, wie weet vanwege de vereiste onderlinge afstand. Drie ervan waren examenscholieren, de andere drie waren Daphne Bunskoek (presentator), Donnie (rapper) en Alexander Pechtold (chef rijbewijzen).

Ze kregen twintig vragen, meerkeuze en open. De quiz was vanzelfsprekend al eerder opgenomen. Het klonk onbedoeld ironisch toen Jeroen Pauw bij een vraag zei: ,,Je kunt je nu even niet voorstellen dat mensen massaal bijeenkomen.”

Vlak ervoor was in het Journaal een te volle demonstratie in Rotterdam onttakeld.

Daphne Bunskoek was de beste

Ik ben geschiedenisfan. Dan kun je wegens het gevaar op je nummer te worden gezet zo’n quiz beter mijden. Ik schaamde me dat ik niet op het woord ‘hadj’ voor de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka kon komen (het geweten zei: ‘alle kruistochten, die wist je zeker weer wel’). Maar zie, met vier fouten bleek in dat museum maar één iemand beter: Daphne Bunskoek. Ja ja, zij heeft jarenlang alle documentairemakers op IDFA geïnterviewd. Dan leer je de hele wereld wel kennen. Dus dat telt niet. (Lang naar een smoes moeten zoeken).

menu