Als acteur wekte Jeroen Krabbé bij mij zelden een andere indruk dan dat hij de rol speelde van Jeroen Krabbé. Het was een hele klus om door het ego van de acteur diens personage te ontdekken. Hij was veelgevraagd. Dus zat ik er vast naast.

Jeroen Krabbé is ook schilder en hij kreeg een abonnement op Museum De Fundatie in Zwolle. Niet voor gratis bezoekjes, maar om er vaak te mogen exposeren. Zijn werk is niet bijster sterk, maar hijzelf is Jeroen Krabbé en zo’n naam trekt publiek.

Eerst al Van Gogh, Picasso en Gauguin

Naast kunstenaar is Krabbé ook een bevlogen liefhebber. Als zodanig is hij bezig aan zijn vierde tv-serie Krabbé zoekt ... Van Gogh, Picasso en Gauguin heeft hij reeds gevonden, nu is Marc Chagall (1887-1985, lang leve Chagall) aan de beurt. Dat is inderdaad een bijzondere, toonzettende figuur in de kunstgeschiedenis, met ook nog een bewogen leven. Die combinatie maakt hem uitermate geschikt voor zo’n meerdelige zoektocht.

Jeroen Krabbé vertelde er half maart enthousiasmerend over in een toen al tot corona-niveau teruggebrachte DWDD -omgeving; rustig, zichzelf bescheiden etalerend en getuigend van een bewonderenswaardige studie die hij aan zijn zoektocht heeft gekoppeld.

Een inzamelingsactie

Helaas. De bescheidenheid is in het programma gemuteerd in een overbevlogen presentatie vol armenzwaaiend acteerwerk, en een mimiek alsof hemzelf telkens iets verschrikkelijks overkomt op de vele momenten dat dit met Chagall gebeurt. Ik dacht even dat hij, ontdaan als hij was, alsnog een inzamelingsactie wilde starten in verband met de honger waaraan het gezin van Chagall in de jaren 20 in Moskou ten prooi viel.

En zo zagen we toch weer meer van Krabbé dan van het personage.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur