Van diverse thuisblijvers hoorde ik dat ze op hun ledige dinsdagavonden zijn teruggevallen op Tussen kunst en kitsch , de grote taxeershow van AvroTros die zelf ook al richting antiek klimt: 36 jaar oud, tikje beschadigd, maar zeker nog van waarde.

In de tijd dat Nelleke van der Krogt het programma presenteerde, bleef ik er wel eens aan plakken door de jolijt die zij wekelijks veilde. Nelleke was een gezellige vrouw die, je wist maar nooit, op een mooie dag al schuddebuikend zomaar eens een Ming-vaas omver zou kunnen lazeren.

Wat dat betreft is Frits Sissing - tip voor aanstaande ouders: geef je kind nooit een voornaam die eindigt op de letter waarmee de achternaam begint - uit stukken gladder materiaal opgetrokken. Laten we hem een formidabele vakman noemen.

‘Dit wordt hem!’

Ik zou afleveringen van vroeger moeten terugzien, maar mijn indruk is dat er nu veel meer objecten langskomen. Zoals in het hele leven is ook hier het tempo flink opgepookt. De man die grijnzend met een schilderij verpakt in een vuilniszak de Hermitage binnenliep, roepende ,,dit wordt hem!”, zagen we vervolgens niet meer terug. Wellicht is die vuilniszak nog goed van pas gekomen.

Na al die jaren is de gedetailleerde kennis van de taxateurs nog steeds verbazingwekkend en zeker zo fascinerend als de objecten zelf. Tussen de spullen bevond zich een eierdopje à zeven mille (de verraste eigenaar ontplofte zowat), een Japans rolschilderij voorstellende de Boeddha van het Onbegrensde Licht (de eigenaresse vond tien mille overduidelijk een bezopen lage inschatting) en als toppertje een klok van japonistische snit. Kitsch!, meende Sissing bij zijn enige gok van de avond; 25.000 euri, walste de taxateur er overheen.

Hoe dan ook een leuk gokspelletje voor thuis. Dit programma gaat nog wel even mee.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur