Wie in virusvrije tijden voor zijn werk vaak in het theater zit of andere smoezen verzint om weinig televisie te kijken (ik), kan het zomaar zijn ontgaan dat Met het mes op tafel élke werkdag wordt uitgezonden. Holy moly.

Ondanks de loden concurrentie van het NOS Journaal en GTST is het bluf- en kennisspel rond een pokertafel nog altijd populair. Zeker nú biedt het een ontspannen vluchtmogelijkheid uit de rauwe realiteit, te beginnen met een muziekje dat de kijker een letterlijk geanimeerd Frans café binnen loodst. O horeca! Wanneer wanneer?

Vervolgens zien we de echte Mylou Frencken, barvrouw van het eerste uur, voor een art nouveau-achterwand wachten op geen klanten. Zij staat daar samen met presentator-sinds-vijf-jaar Herman van der Zandt. Van hem moeten drie exemplaren bestaan, want één zo’n Herman kan nooit voldoende zijn voor al die tv-klussen.

Speel en gniffel mee

Herman is een uitermate ontspannen veelkunner. Dus ook dit. De sfeer in dit programma grenst momenteel aan het melige, dankzij de anderhalve-meterstok waarmee hij het geld van de verliezers naar de winnaar moet overhevelen. De kracht van zo’n spelletje is dat je thuis kunt meedoen, voor jezelf een favoriete kandidaat kiest, en dan gniffelt bij antwoorden die, vaak meer door wedstrijdzenuwen dan door non-kennis, fout op de papiertjes worden gekalkt. Breda werd in Tachtigjarige Oorlog veroverd met behulp van een... ‘varken’... (moest zijn turfschip).

Tussendoor zijn er die losjes gezongen muziekvragen door Mylou en pianist Klaas van Dijk, waarna kijkers die niet snappen waar het om gaat - de sfeer - op Facebook gaan zitten mekkeren over onzuiverheid. Kortom, het is allemaal heerlijk Nederlands.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur