Het is in normale tijden wel eens de klacht. Er is te veel sport op tv. Ik snap de weerzin, maar kan me er niet snel in vinden, behalve als het gaat om weer zo’n doet-er-niet-toe tennistoernooi, of om geschaats in coronalege hallen.

Nu is er écht te veel sport op tv. Dat wil zeggen, sport is er niet, maar de uitzendingen gaan gewoon door, dus met herhalingen van wat vroeger mooi was, of eindeloze praatpartijen over iets wat niet doorgaat.

Vlaanderen kan niet zonder Ronde

Gisteren was officieel de dag van de Ronde van Vlaanderen, een van de mooiste sportspektakels van het jaar. De Belgen bedachten een geestig alternatief, want Vlaanderen zonder Ronde, dat kan niet. Dus bestreden dertien toprenners elkaar thuis vanaf een nieuw type rollerbank, op de ‘vaste’ laatste 32 kilometer van de koers, die ze op een videoscherm onder zich door zagen glijden.

Wat Greg van Avermaet in het echt nooit lukte, ging virtueel ineens goed: hij zegevierde, aangevuurd door de gerenommeerde wielercommentatoren Michel Wuyts en José de Cauwer. Je moet wat.

‘Ze kunnen niks meer’, en daar zat de winnaar tussen

De NOS herhaalde de Ronde die Nikki Terpstra in 2018 zo heldhaftig won. Leuk om in die wetenschap het commentaar van onderweg daarbij terug te horen. ,,Ze kunnen niks meer!”, klonk het over een achtervolgende groep, waar de latere winnaar nog in zat. De ‘Belg’ was inventiever: de Ronde van vorig jaar als documentaire, met beeld en geluid uit jurywagens, ploegleiderswagens, commentaarhokjes, van motards, van de wedstrijdleiding. Flitsend! Wel wat raar om die dan woensdag ook al te programmeren, maar goed.

Studio Bord Op Schoot zat vrijwel vol met speculaties of er nog gevoetbald gaat worden. Ik keer ernaar en dacht: het zal wel. Er zijn duizend mooie sportdocumentaires. Doe liever daar wat van. Of geef zendtijd terug. Scheelt misschien ook geld, wat later goed te gebruiken is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus