Emmen ziet kansen voor Van Gogh-huis

De kamer van Vincent van Gogh in het logement waar de schilder in 1883 verbleef. Foto: Archief DvhN

De gemeente Emmen wil het Van Gogh-huis in Nieuw-Amsterdam meer onder de aandacht brengen.

In de aanloop naar een grote Van Gogh-tentoonstelling in het Drents Museum wordt daartoe een aanpak ontwikkeld die moet leiden tot een 'grotere provinciale en nationale zichtbaarheid en kwaliteitsverbetering' van het logement waar de kunstschilder in 1883 drie maanden verbleef.

Dat staat in de nieuwe cultuurnota van Emmen. De aanpak is in eerste instantie bescheiden: 10.000 euro om te zorgen voor een goede aansluiting bij de expositie in Assen. Die zou in 2021 open gaan; het is voor het eerst dat een datum wordt genoemd voor de expositie die een beeld moet geven van de Drentse periode van Van Gogh (1853 – 1890).

Het voornemen is opvallend omdat Emmen het internationale Van Gogh- herdenkingsjaar 2015 onopgemerkt voorbij liet gaan. Een jaar later is wel aansluiting gezocht bij het internationale samenwerkingsverband Van Gogh Europe en is een minicongres voor de promotie van Van Gogh in Drenthe gehouden

,,Er doet zich nu een nieuwe kans voor om internationale cultuurtoeristen naar Emmen te trekken. Dit is een mooi moment om het op te pakken”, zegt cultuurwethouder Robert Kleine die overigens benadrukt dat er niets concreet is. ,,Het gaat er om dat je aansluiting zoekt bij ontwikkelingen die er zijn en de ambitie die je hebt. Ergens moet een vliegwieleffect ontstaan.”

menu