EntreNous: een humanitaire missie in eigen land

199 jaar na generaal Johannes van den Bosch doet een groep kunstenaars in Frederiksoord een poging de Nederlandse samenleving opnieuw vorm te geven.

Op uitnodiging van Edwin Stolk en kunstinitiatief KiK bivakkeren ze in een door militairen opgezet kamp aan de Wynoldyweg in Frederiksoord, de plek waar Van den Bosch in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid oprichtte. De kunstenaars zullen aan de hand van thema's een maand lang in het kamp werken en debatteren, met elkaar en met bezoekers.

,,Van den Bosch legde de basis voor onze verzorgingsstaat. Inmiddels is die staat misschien een beetje ziek geworden,” stelt Nils van Beek van Kik de officiële opening van het kamp, afgelopen vrijdag. ,,We leven in een maatschappij waarin mensen steeds individualistischer zijn ingesteld. Tegelijkertijd wordt gezegd dat mensen een rol moeten vervullen in een participatiemaatschappij. Maar wat is die rol? En is iedereen in staat dat te doen?”

Participatiesamenleving

Een van de gedachten achter het kamp, het is al een nieuwe proefkolonie genoemd, is dat kunstenaars een bijdrage kunnen leveren aan de overgang van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. Van Beek: ,,We moeten op zoek naar andere manieren om collectieve waarden en publieke belangen te borgen.”

Uit iedere provincie zijn kunstenaars ‘opgezonden’. Zo is Egon Hanfstingl door Museum Dr8888 gevraagd Friesland te vertegenwoordigen. Hanfstingl ziet kookkunst als performance art waarbij het publiek kan participeren door mee te koken of gewoon te eten. ,,We maken een maaltijd en praten over welke voeding bij iemand past.”

Portretten maken, gesprekken voeren

Herma Schellingerhoudt is namens Gelderland voorgedragen door kunstcentrum Dat Bolwerck in Zutphen. ,,Naast de bijdragen die ik aan het totaalprogramma lever, ga ik boetseren, portretten maken. Ik ga een persoonlijk gesprek aan van ongeveer twee uur over de thema's die gedurende de maand worden behandeld. Als resultaat hoop ik op een portret en op een quote uit het gesprek.”

Kunst is in het kamp eerder een middel dan een doel. Van de kunstenaars, die allemaal een eigen tent toegewezen hebben gekregen, wordt verwacht dat ze het gesprek over de toekomst van de samenleving op gang brengen.

Basiskamp EntreNous heet het project, met als ondertitel ‘een humanitaire missie in eigen land’. EntreNous verwijst in eerste instantie naar een oefening die de initiatiefnemer ooit in het leger deed: samen met een andere dienstplichtige van twee halve tentjes een hele tent maken. Stolk: ,,Entre nous betekent tussen ons. Ergens tussen ons moeten de antwoorden gevonden worden op de vragen die ons wachten.”

Gedurende de maand worden verschillende thema's besproken: 2/9 democratie in Nederland, 3/9 democratie in Internationaal verband, 9/9 arbeidsmarkt, 10/9 armoede, 16/9 ouderenzorg, 17/9 organisatie van zorg, 23/9 natuur/landschap/milieu, 24/9 wonen/leefbaarheid, 30/9 opvoeding, 1/10 solidariteit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.