De koorwereld in Nederland verkeert in een diepe crisis, blijkt uit de podcastserie Koren in coronatijd .

,,Ik vind het verschrikkelijk dat er dit jaar weer geen passieconcerten zullen zijn”, zegt Nico van der Meel in de derde aflevering . De 64-jarige tenor uit Leiden is normale tijden ook in het Noorden een graag geziene gast als evangelist bij passie-uitvoeringen. ,,Ik word zo nu en dan heel somber, vooral door de uitzichtloosheid. Hoe lang gaat dit door?”

De podcastserie is een coproductie van NPO Radio 4 en het Nederlands Kamerkoor . Verslaggever Matthijs Holtrop reist door Nederland en spreekt met zangers, dirigenten en andere betrokkenen. Veel professionals zagen hun inkomen helemaal wegvallen en eten hun pensioen voortijdig op. Of ze zoeken ander werk, zoals Béni Csillag, die in een teststraat van de GGD aan de slag ging. ,,Ik verdien nu in een dag wat ik als dirigent in een uur verdien.”

Vele duizenden zangers zijn gestopt

Daarnaast telt Nederland 1,7 miljoen amateurs, die niet meer samen mogen zingen. Er voltrekt zich op alle gebieden een stille ramp, zo is de teneur. In de eerste aflevering vertelt Daphne Wassink van Koornetwerk Nederland dat amateurkoren uit elkaar vallen en worden opgeheven. Vele duizenden zangers zijn gestopt, al dan niet tijdelijk. Contributie wordt niet meer betaald. Dirigenten stappen op, omdat ze niet meer betaald krijgen.

Professionele koren mogen door blijven zingen, onder strikte voorwaarden (zoals: twee meter afstand in de zangrichting). ,,We hebben begin december een aantal besmettingen gehad”, vertelt Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor in aflevering 1. De schrik was groot. ,,Onze focus verschoof daardoor van het in stand houden van de sector naar een veilige werkomgeving.”

Oorlog op social media

Amateurkoren mogen bijna niks meer, behalve online. Een Amsterdamse dirigent vertelt in aflevering 3 dat hij tegenwoordig vanuit zijn zolderkamer dirigeert. ,,Meer om de sociale binding te houden, dan om muzikaal iets te bereiken”, geeft hij toe. Veel mensen zingen juist vanwege dat sociale aspect. ,,Daarom heb ik tegen mijn koorleden gezegd: Ga met zijn tweeën achter het scherm zitten, want dat mag.”

Het blijft behelpen. En ondertussen woedt – vooral op social media – ook nog eens een oorlog tussen rekkelijken en preciezen in de omgang met corona. Misschien dat aflevering 4, waarin Holtrop op zoek gaat naar de wetenschappelijke inzichten over de risico’s van zingen, daarin voor wat rust kan zorgen.

JOB VAN SCHAIK

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Cultuur