Ex-Beach Boy Brian Wilson op 26 juni naar Groningen

Brian Wilson in De Oosterpoort in 2007. Foto: Archief Jan Willem van Vliet

Ex-Beach Boy Brian Wilson (77) treedt 26 juni op in De Oosterpoort in Groningen. Het is een van de twee shows in Nederland in het kader van zijn Good Vibrations Greatest Hits Tour.

Ook Wilsons oud-bandgenoten Al Jardine en Blondie Chaplin spelen mee. De kaartverkoop voor het concert in de Oosterpoort start vrijdag 6 maart. Het andere Nederlandse concert is 22 juni in Carré in Amsterdam.

Wilson was begin jaren zestig medeoprichter van The Beach Boys. Hij schreef hits als I Get Around, California Girls, Wouldn't It Be Nice, God Only Knows en Good Vibrations . The Beach Boys vierde in 2012 het 50-jarig jubileum met een grote internationale tournee en het studioalbum That's Why God Made The Radio .

Elf soloalbums

Wilson bracht elf soloalbums uit, waaronder het zeer succesvolle SMiLE . Daarvoor ontving hij zijn eerste Grammy Award. Zijn tweede won hij voor het produceren van de release van The SMiLE Sessions uit 2011.

Met zijn eigen band heeft Wilson de afgelopen jaren meerdere grote, tournees gedaan over de hele wereld.

Het soloalbum No Pier Pressure maakte hij voor de film Love & Mercy . Voor het nummer One Kind Of Love van het album No Pier Pressure ontving Wilson zijn eerste Golden Globe-nominatie voor Best Original Song (Motion Picture) .

Brian Wilson ontving de Kennedy Center Honors , is opgenomen in de Songwriters Hall of Fame en in de U.K. Music Hall of Fame . Als lid van The Beach Boys is hij in 1988 ook opgenomen in The Rock and Roll Hall of Fame . In 2001 ontving hij de Recording Academy’s Lifetime Achievement Award .

loading

Lees hieronder een aankondigend verhaal over het concert van Brian Wilson in Groningen in 2007. Klik op het vierkantje in het midden om het verhaal fullscreen in beeld te krijgen.

menu