Film over Mei-project Egbert Hovenkamp II gepresenteerd

Bijna acht uur kostte het Egbert Hovenkamp II om het beroemde gedicht Mei van Herman Gorter in zijn geheel voor te lezen. Kunstenaar Richard Lahuis maakte er een film van een kwartier van.

Zaterdag ging Mei bij mij in première bij kunstplaza Schurer, bovenin warenhuis Vanderveen in Assen. Dat is ook de plek waar taalwever Hovenkamp vorig jaar mei zijn leessessies hield; twintig in totaal, steeds voor een klein publiek. Nu werd de film vertoond tijdens een programma met literaire muziek van Jankobus Seunnenga en een voordracht van Nico Vanderveen over de pieken en dalen in het leven van Herman Gorter (1864 – 1927).

,,Het idee een film te maken van Hovenkamp en de Mei ontstond toen ik van Egberts plan hoorde. Het leek mij bij uitstek geschikt”, vertelde Lahuis die vooral bekend is als fotograaf, maar ook videoclips heeft gemaakt van de Groninger band Meadowlake. ,,Dat het in zwart-wit moest, lag ook snel vast, want dat is zo'n beetje mijn handschrift. Ik heb vorig jaar zo'n twee uur film gedraaid, met een mobiele telefoon en een speciale lens. Dat de film uiteindelijk vijftien minuten duurt, is toeval. Het liep gewoon zo.”

Mei bij mij is meer een film over Egbert Hovenkamp dan over het gedicht van Gorter. We zien de boomlange naar patchouli ruikende dichter zoals hij is: volkomen senang met zijn omgeving. Hij gaat op in wat hij doet en slingert zich door tijd en ruimte. ,,Het voordragen is een soort trip. Ik verdwijn in het gedicht en gedicht verdwijnt in mij. Die taal van Gorter is prachtig, ook al is Mei bijna 130 jaar geleden geschreven, het gedicht past mij. Stiekem droom ik er van het nog een keer te doen, maar dan achter elkaar, als een performance in de geest van Marina Abramović.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.