Filmbiografie Whitney Houston is tragisch openhartig

Ze past in het rijtje Judy Garland, Janis Joplin en Amy Winehouse: Whitney Houston. Regisseur Kevin Macdonald maakte een documentaire over de laatste.

In eerste instantie had Kevin Macdonald helemaal geen zin om een film over Whitney Houston te maken. Hij was geen grote fan van haar muziek en had het gevoel dat alles over haar tragische leven zij stierf in 2012 op 48-jarige leeftijd in een hotelkamer in Beverly Hills al bekend was.

Impact Whitney op popcultuur

Pas toen hij in contact kwam met de voormalige agent van Houston ging hij overstag. Opeens besefte hij hoe groot de impact van de zangeres op de popcultuur was geweest met hits als I will always love you en I wanna dance with somebody. Ze schitterde ook in de film The Bodyguard.

Bovendien kon hij amper bevatten dat een innemend mens als Houston zo droevig aan haar einde kwam. ,,Haar leven is een klassieke tragedie.” Hij had wel een voorwaarde: alle medewerking van de nabestaanden.

Macdonald had eerder een slechte ervaring opgedaan met een documentaire over Mick Jagger, Being Mick (2001) tijdens het opnemen van diens soloplaat Goddess in the doorway. ,,Bij dat project werd ik beperkt in mijn mogelijkheden als filmmaker. Dat wilde ik niet nog eens meemaken.”

Eerder docu over Bob Marley

Zijn eis om helemaal zijn gang te gaan met zijn film over Houston werd wel ingewilligd. ,,Van vrijwel iedereen uit de omgeving van Whitney kreeg ik medewerking’’, aldus Macdonald, die in 2012 een documentaire over Bob Marley maakte.

Whitney Houston

De Schot staat in filmkringen bekend om zijn veelzijdigheid. Op zijn naam staan ook de speelfilm The last king of Scotland (2006) en de met een Oscar bekroonde documentaire One day in september (1999), over de aanslag op de Israëlische ploeg tijdens de Olympische Spelen in München.

De documentaire Whitney leunt zwaar op niet eerder vertoonde privéopnamen van de zangeres in familiekring. Knuffelend met haar moeder (zangeres Cissy Houston), dollend met haar broers, aangeschoten op een verjaarsfeestje en biddend met de Bijbel in de hand voor een optreden. Ook haalt zij in een opname met haar moeder genadeloos uit naar de beperkte zangkwaliteiten van concurrentes Janet Jackson en Paula Abdul.

‘Haar leven is een klassieke tragedie’

Openhartige interviews

De interviews in de film zijn verbazingwekkend openhartig, soms op het pijnlijke af. ,,Voor veel van haar familieleden waren de gesprekken voor de camera een vorm van therapie’’, beweert Macdonald. De broers praten openlijk over hun eigen drugsverslaving en die van Houston.

Ook bevestigt een van hen, halfbroer Gary Garland-Houston, hoe zijn zusje op jonge leeftijd door een tante de inmiddels overleden zangeres Dee Dee Warwick (een zus van zangeres Dionne Warwick) werd misbruikt. Ook hij was een slachtoffer. Het is de belangrijkste onthulling uit de film.

Seksuele verleden van Houston

De filmbiografie gaat ook in op het seksuele verleden van Houston. Haar loslippige styliste verklaart dat de zangeres ‘er wel pap van lustte’. Mannen liepen tijdens haar gloriejaren achter haar aan, onder wie acteurs Eddie Murphy en Robert de Niro. Om haar driften te beteugelen kreeg Houston als grap een dildo van haar vriendin.

Regisseur Kevin Macdonald.

Beweerd wordt door enkele vertrouwelingen in de film dat Houston biseksueel was en door het misbruik niet goed raad wist met haar seksuele identiteit.

Bobby Brown

De enige omissie is dat Macdonald niet in staat was om haar minnares en boezemvriendin Robyn Crawford voor de camera te krijgen. ,,Zij heeft ons heel lang aan het lijntje gehouden. Uiteindelijk weigerde ze.”

Wel in de film zit ex-echtgenoot Bobby Brown, die meewerkte aan haar ondergang. Hij weigert antwoord te geven op de vraag of het drugsgebruik Houston fataal werd. Eigenlijk hoeft hij die vraag niet te beantwoorden. De overige verklaringen in de documentaire zijn meer dan duidelijk.

Whitney wordt 9 augustus, Houstons geboortedag, vertoond in 114 Nederlandse bioscopen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.