Freek de Jonge en zijn vrouw sluiten zich twee maanden lang op in het Groninger Museum

Freek en Hella de Jonge gaan ‘live’ exposeren in het Groninger Museum. Ze zijn dagelijks present temidden van hun privécollectie en Hella’s werk, terwijl de cabaretier elke dag een eigen invulling geeft.

Van 15 september tot 28 oktober is het duo dagelijks in het museum te vinden. De twee krijgen het Coop Himmelb(l)au-paviljoen tot hun beschikking, bevestigt museumdirecteur Andreas Blühm.

,,Bezoekers treffen Freek en Hella daar in hun eigen habitat. We lenen daarom kunstwerken uit hun huis in Muiderberg. Dat huis is misschien niet zo groot, maar staat wel behoorlijk vol. Ze hebben een grote collectie. Bezoekers komen in Groningen als het ware bij Freek en Hella op bezoek.’’

Decors en kostuums voor Freeks cabaretsprogramma’s

Hella de Jonge, opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie, ontwerpt al decennia decors en kostuums voor de cabaretprogramma’s van haar man. Die worden in Groningen geëxposeerd. ,,En mijn beelden natuurlijk’’, zegt ze.

Na haar Rietveld-tijd specialiseerde Hella zich in keramiek. ,,We hebben in het verleden met Kees van Twist gesproken over een expositie, toen hij nog directeur was. Dat is niet doorgegaan.’’

Voor het eerst

Het is niet eerder voorgekomen dat kunstenaars van tien tot vijf uur in levenden lijve aanwezig zijn bij hun eigen expositie, zegt Blühm.

,,Freek zal heus wel eens een dag wat anders hebben. Maar verder is het de opzet dat ze hier steeds zijn. Freek doet dan zijn eigen dingen, samen met bezoekers. Denk aan ‘voetbalkijken met Freek’ of ‘Freek over de aardbevingen’.’’ En slapen? ,,Nee, niet in het museum’’, verzekert Blühm. ,,We regelen voor die periode hier ergens onderdak.”

Zelf kan de cabaretier nog weinig zeggen over hoe hij straks zijn dagen in het museum slijt. ,,‘t Is net als met de aankondiging voor een programmaboekje: je kunt nu wel wat roepen, maar later wordt het toch weer anders.’’

Theatrale aanvulling

Vorige week zou Blühm samen met programmeur Henk Kuiper van de Stadsschouwburg naar Muiderberg rijden om te praten over de inhoud. Die expeditie werd afgelast wegens de hevige sneeuwval.

De bemoeienis van Kuiper met het project duidt op een theatrale aanvulling. ,,Wie Freek zegt, zegt theater. Een optreden in de Stadsschouwburg of in De Oosterpoort kan eigenlijk niet ontbreken’’, vindt de programmeur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.