Friese waterpotten bij de kerk van Westernieland

De zomer brengt ons twee ambitieuze kunstroutes. Gerard Groenewoud en Tilly Buij uit Leeuwarden leveren aan allebei een opvallende bijdrage.

De Kerstvloed

Het werk van het kunstenaarsduo is te zien tijdens zowel de IJsselbiënnale als de Kerstvloed. De ene route omvat 26 beelden verspreid over 100 kilometer in een gebied waar het water van de IJssel meer ruimte krijgt. De andere telt 13 werken over 50 kilometer in een gebied dat driehonderd jaar geleden werd overspoeld door de Waddenzee.

In beide gevallen leverden Groenewoud en Buij een ‘aquatheek’, een organisch vormgegeven houten constructie met plastic potten waarin water wordt bewaard. Langs de IJssel bij Deventer staat er een die ruimte biedt aan 1800 potten. Die bij de kerk van Westernieland telt 800 exemplaren. De meeste zijn door het kunstenaarsduo zelf gevuld. Er zijn er ook met water dat door kunstkijkers uit Loch Ness, de Ganges en de Dode Zee is geschept.

Troebel water

De rijen potten met soms helder en dan weer troebel water waarin organismen leven, gecombineerd met het houtwerk, de locatie van de aquatheek en het veranderd daglicht veroorzaken een toverachtig effect. ,,Het ontwikkelt zich in de tijd. Er is sprake van algengroei en schimmelvorming. Wat wij interessant vinden, is de beleving van die verschillende tinten en vormen. Wij zijn meer van het inzoomen op het water dan van het vechten tegen water”, vertellen de makers.

De aquatheek in Westernieland was er het eerst. ,,Die is in 2013 gemaakt voor de procedure om Leeuwarden gekozen te krijgen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Belangrijke inspiratiebron was de bouw van de Watercampus in Leeuwarden. Wij dachten: als je een campus hebt, moet er ook een bibliotheek zijn. We hebben onze aquateek vervolgens getoond tijdens de Uitmarkt en mensen uitgenodigd zelf water mee te brengen.”

Maakt veel los

Het interactieve beeld maakte zo veel los, dat Groenewoud en Buij werden gevraagd hun werk op meer plekken te tonen. ,,In het Fries Museum en in Akkrum, maar ook op de Dag van de Duurzaamheid. Iedere keer bouwden we hem op en werd er water toegevoegd – de potten bevatten de fingerprint van een plek. In beeldenpark Anningahof in Zwolle is ons beeld vorig jaar opgemerkt door de samenstellers van de IJsselbiënnale.”

Omdat de aquatheek ietwat verweerd oogde, besloot het duo langs de IJssel een nieuwe te maken, groter. ,,Vrijwel op hetzelfde moment werden we door de samensteller van de Kerstvloed gevraagd of de aquatheek ook in Groningen kon staan. Toen hebben we de oude opgeknapt. Straks, als beide routes zijn afgelopen, keren de potten en constructies terug naar Leeuwarden. Vraag is nog waar we het moeten laten.”

Het duo hoopt dat de nieuwe aquatheek straks ook is te zien als Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa heet. Niets is concreet, maar de kans doet zich voor als de tweede editie van Into Nature wordt gehouden; de grote Drentse kunstroute wil graag meeliften op Leeuwarden 2018. Groenewoud en Buij: ,,We hebben voldoende potten staan. En er kan nog meer water bij.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.