'GAS' van Toneelgroep Jan Vos zit in de selectie van 's lands beste voorstellingen

Scène uit de succesvoorstelling 'GAS' van Toneelgroep Jan Vos.

GAS van Toneelgroep Jan Vos is uitgeroepen tot een van de drie beste Nederlandse locatietheatervoorstellingen van het afgelopen seizoen. GAS is daarom geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival in Amsterdam, waar jaarlijks alle sterkste producties nog eens worden gespeeld.

GAS was tientallen keren te zien in een speciaal daarvoor gebouwd, verplaatsbaar theater in eerst Ten Boer en later Zuidlaren. De kaartverkoop liep zo goed dat er extra voorstellingen aan de reeks in Zuidlaren werden vastgeplakt. Vanaf september is er een tournee langs theaters in het land, met het NNT net als eerder als coproducent. Ook in Groningen en Drenthe komt de voorstelling weer langs, in Stadskanaal, Delfzijl, Assen en Groningen.

Na een eerste zaal-try-out speelt Toneelgroep Jan Vos het stuk op 13 en 14 september in Amsterdam, op het Nederlands Theater Festival. Daar zijn in totaal twaalf producties te zien, die door een jury onder leiding van Hadassah de Boer als de beste van het afgelopen seizoen zijn gewaardeerd: stukken gemaakt voor de grote zaal, voor de kleine zaal en voor locaties.

Stuk speelt rond een hotel in Hoogezand

GAS speelt rond een hotel in Hoogezand en de familie die het uitbaat. Het stuk, geschreven door Tjeerd Bischoff en geregisseerd door Jeroen van den Berg, beslaat drie tijdvakken, vanaf de vondst van de gasbel tot aan de ellende van de bevingsschade, inclusief de wegkijkende overheid en dito NAM. GAS is niet de eerste voorstelling van Toneelgroep Jan Vos die is geselecteerd. Dat gebeurde vier jaar geleden al eens met Mansholt .

De andere twee top-locatievoorstellingen zijn Permanent Destruction van Theater Utrecht en Pinokkio van de Veenfabriek. De laatste voorstelling is geregisseerd door de in Groningen bij De Noorderlingen begonnen Joeri Vos.

Ex-Noorderlingen Joris Smit en Hannah Hoekstra in de race voor toneelprijzen

Het Groningse vooropleidingstraject is sowieso weer prominent vertegenwoordigd op het Theater Festival. Joris Smit, in dezelfde tijd als Joeri Vos begonnen bij De Noorderlingen, is een van de twee genomineerden voor de Louis d'Or, de hoogste mannelijke toneelonderscheiding van het land. Hij kan de prijs winnen dankzij zijn prestatie in De wereld volgens John . Zijn concurrent is Ramsey Nasr voor diens rol in Een klein leven van Internationaal Theater Amsterdam.

Voor de Theo d'Or, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol, is Hannah Hoekstra genomineerd. Ze verdiende haar nominatie met jaar bejubelde rol als Emma in People, Places & Things bij Oostpool.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur