Dit portret van een jongeman van Botticelli moet 80 miljoen euro opleveren

Gaat dit schilderij van Botticelli vandaag 80 miljoen euro opleveren in New York?

Dit portret van een jongeman van Botticelli moet 80 miljoen euro opleveren Foto: EPA/Justin Lane

Haalt-ie het? Of haalt-ie het niet? Dat is de vraag die talloze kunstexperts graag beantwoord zien, als het om dit unieke portret van een jongeman van Sandro Botticelli gaat.

Het schilderij komt donderdag 28 januari om 10.00 uur Amerikaanse tijd onder de hamer bij Sotheby’s in New York. De richtprijs is 80 miljoen dollar.

Dat zou een absoluut recordbedrag zijn voor de beroemde Italiaanse Renaissance-meester. Voorheen is nooit meer dan ruim 10 miljoen dollar voor een schilderij van Botticelli betaald. Sommige critici menen dan ook dat de geschatte waarde te hoog is.

In 1982 gekocht voor ruim 810.000 pond

De huidige eigenaar kocht het kunstwerk in 1982 voor ruim 810.000 Britse pond. Mocht dit paneel daadwerkelijk 80 miljoen opleveren, dan is het een meer dan uitstekende investering gebleken. Expert Christophe Apostle van Sotheby’s kijkt dan ook reikhalzend uit naar de veiling. Hij zit al dertig jaar in het vak, maar heeft nog nooit een werk van een Oude Meester in handen gehad dat ’zo tot de verbeelding spreekt en in zo’n goede conditie is’.

Botticelli, die onder meer voor de familie De Medici werkte, kennen de meeste mensen natuurlijk van zijn schilderijen Primavera (Lente) en De geboorte van Venus , waarbij de godin naakt uit een schelp stapt.


loading

Beide doeken zijn te bewonderen in het museum Uffizi in Florence, de stad waar de schilder rond 1445 werd geboren en in 1510 stierf. Maar de schilder was, volgens tijdgenoten, ook een gewaardeerd portrettist. Helaas zijn er nu nog amper twaalf portretten van zijn hand bekend.

Een bijzonder detail op het schilderij van deze knappe jonge man is het ronde schilderijtje van een heilige dat hij in zijn handen houdt en trots aan de kijker toont. Het gaat om een origineel 14de eeuws werkje dat wordt toegeschreven aan de schilder Bartolomeo Bulgarini uit Siena, dat heel inventief in het paneel is verwerkt waarop Botticelli zijn portret schilderde.

Rembrandt moet zo’n 20 tot 30 miljoen dollar opbrengen

Op dezelfde avond dat de Botticelli wordt geveild, zal ook een bijbelscène van Rembrandt van eigenaar verwisselen. Het gaat om het kleine schilderij Abraham en de engelen , dat in december na precies 374 jaar even terug was in Amsterdam in het atelier van de Hollandse meester aan de Amsterdamse Jodenbreestraat, het huidige museum Het Rembrandthuis. Naar verwachting zal dit werk, ook afkomstig uit privébezit, zeker 20 tot 30 miljoen dollar opbrengen.

loading


Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu