Talloze malen heeft Siemen Dijkstra de schoonheid van het Drentse landschap vastgelegd, in pentekeningen, aquarellen en vooral in zijn vermaarde in kleur gedrukte houtsneden. Dat kost hem steeds meer moeite.

Drenthe verandert, en niet ten goede. De tentoonstelling Kruistocht door Drenthe wil het laten zien. Aanvankelijk zou de tentoonstelling komende zaterdag voor publiek opengaan in Galerie Wildevuur in Hooghalen. Maar dat mag niet volgens de tijdelijke coronawet. ,,Toch hebben we besloten de tentoonstelling gewoon in te richten”, vertelt Pascalle Verhees. ,,En we laten alles hangen tot het publiek mag komen, desnoods wordt het april.”

Wat is er (niet) te zien?

Zo’n zeventig werken van Dijkstra hebben in de galerie een plek gekregen. Het merendeel is de afgelopen drie jaar gemaakt op basis van fietstochten door Drenthe. Anders dan in het verleden ging de aandacht van Dijkstra daarbij uit naar de verandering van het landschap door de landbouwsector en de bedrijven achter de energietransitie. Dijkstra keert zich af van wat wel natuurporno wordt genoemd: mooie plaatjes van een niet (meer) bestaande werkelijkheid.

loading

De veranderingen zijn ook vastgelegd in het gelijknamige boek dat Dijkstra maakte met landschaps- en natuurkenner Jan van Ginkel en uitgeverij Philip Elchers in Groningen. Er staan niet alleen afbeeldingen van kunstwerken en tekeningen in Kruistocht door Drenthe , maar ook kaarten. Die worden eveneens in Hooghalen getoond. ,,Wie de tentoonstelling bezoekt, stapt in het boek”, vat Verhees samen.

Is het boek beter?

Er is veel vraag naar de kunst van Siemen Dijkstra, dat maakt tentoonstellingen met zijn werk bijzonder, weet Verhees. ,,Je krijgt niet vaak de kans om zoveel van zijn werken bij elkaar te zien. Ze gaan overal naartoe, vaak naar particuliere verzamelaars. Het is daardoor moeilijk om een totaalbeeld te krijgen. Als je die kans krijgt, moet je die niet laten lopen. En er is nog een reden om ons te bezoeken: wie het boek koopt, kan het hier ophalen. Ben je toch nog dichtbij de echte werken.”

loading

Een tweede mogelijkheid is uitgeverij Philip Elchers in Groningen bezoeken. Ook daar is de kunst van Dijkstra te zien, zij het op beperktere schaal dan in Hooghalen: zo’n twintig werken. Vooraf een afspraak maken, is altijd verstandig.

Kruistocht door Drenthe van Siemen Dijkstra is (niet) te zien bij Galerie Wildevuur in Hooghalen . Het gelijknamige boek is een uitgave van Philip Elchers in Groningen .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
exposities