Annemiek Vos, Trompbruggetje

Galeries en musea zijn dicht, maar kunstenaars werken gewoon door | Nat van de ezel

Annemiek Vos, Trompbruggetje

Annemiek Vos had net haar nieuwste serie stadsgezichten in corona-tijd opgehangen in de Groningse galerie Ann’s Art en toen kwam de lockdown. Die leverde wel iets nieuws op: de online rubriek ‘Nat van de ezel’.

Wat is er (niet) te zien?

Annemiek Vos: ,,Een serie Groningse stadsgezichten, gemaakt in coronatijd. Er is één schilderij bij van een uitgestorven Vismarkt met de Belgische frietkraam op een heel rare plek, midden op de markt. Dat tekent voor mij wel Groningen in lockdown.

Het is gek om te merken hoezeer deze tijd je schilderwerk beïnvloed. Voor corona was ik bezig met een aantal werken met felle voorjaarsluchten. Ik zat helemaal in dat blauw en toen kwam het virus. Daarna krijg je ineens een donker, winters Hoge der Aa. Alsof ik in mijn werk ook van buiten naar binnen trek.”

Is dat blauw nog teruggekomen?

,,Nou, dat eufore schaatsweekend, toen ik op het Paterswoldsemeer stond tussen al die mensen die ook uit het ei gekropen waren, met die sfeer waarin corona ontzettend ver weg was en alles klonk naar een nieuwe lente en een nieuw geluid, toen kreeg ik weer zin om schilderijen te maken met dat blauwe licht. Maar daarvoor niet echt, nee.”

Maar corona brengt niet alleen donkere kleuren, er komt soms ook iets positiefs uit voort. Zoals Nat van de ezel . ,,Daar zijn we in december mee begonnen”, vertelt Ronald Bosch van Ann’s Art. ,,We wilden laten zien dat er ook in coronatijd door kunstenaars gewoon gewerkt wordt, en we willen die kunstenaars ook een podium bieden, dat kan helaas niet in onze expositieruimte, maar wel in onze eigen galerij.

loading

Op de website tonen we kunstwerken die net zijn voltooid. Kunstenaars laten het beeld zien in hun atelier, terwijl de verf nog droogt. Bosch: ,,Zo willen we de kijker het gevoel geven dat die de eerste is die het werk met eigen ogen ziet.”

loading

Ann’s Art benaderde de vaste groep kunstenaars waar ze mee werken. ,,En dat slaat aan: we hebben al meer dan dertig werken binnengekregen, en er zijn er ook al een aantal verkocht en het brengt ook reuring op de website. Niet alleen schilderijen overigens, er zitten ook foto’s en sculpturen bij. Dit is ook iets waar we mee door willen gaan als we wél weer gewoon open kunnen. Alleen weet ik nog niet zeker of dit de beste naam is.”

loading

En de expositie van Annemiek Vos?

Ronald Bosch: ,,Die blijft gewoon hangen en zal zeker een paar weken te zien zijn wanneer de lockdown voorbij is. We hopen begin maart, al vrees ik dat dat nog iets langer gaat duren. Maar alle werken zijn op onze website ook te zien, en op afspraak langskomen mag gelukkig nog wel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu