Gedaan met de EBBA’s, Eurosonic Noorderslag presenteert een nieuwe Europese muziekprijs

Er gaat een streep door de EBBA-awards voor net doorgebroken Europese popartiesten. Op Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen wordt straks een nieuw type muziekprijs uitgereikt. Het gaat daarbij meer om potentie dan om bewezen succes.

Deze Music Moves Europe Talent Awards (MMET), zoals de nieuwe prijzen worden genoemd, krijgen net als de EBBA’s de handtekening van de Europese Unie. Ze zijn bedoeld voor popmuzikanten ‘die het Europese geluid van vandaag en de toekomst representeren’, zoals ESNS het formuleert.

Reeperbahn Festival

De eerste genomineerden worden in september gepresenteerd op het Reeperbahn Festival in Hamburg. Twee maanden later worden in november twaalf winnaars bekendgemaakt. Zij krijgen in januari de onderscheidingen overhandigd op de eerste dag van ESNS in Groningen, tijdens een ‘grootse awardshow’. Winnaars worden daarnaast uitgenodigd op ESNS spelen, krijgen een op maat gemaakt trainingsprogramma en worden beloond met geld voor promotie en touring. Of vaste EBBA-presentator Jools Holland straks ook de nieuwe awardshow presenteert is nog onduidelijk.

Complexe selectie

De selectie verloopt via een complex systeem, op basis van de positie in de European Border Breakers Charts, streamingcijfers, resultaten binnen een Europees talentprogramma en aanbeveling van muziekprofessionals. De prijs moet ‘op substantiële wijze bijdragen aan het doel aanstormend talent door te laten breken in Europa en daarbuiten’.

Groningse trots

Festival ESNS is ‘meer dan trots’ de opvolger van de EBBA’s te mogen organiseren. Algemeen directeur Dago Houben: ,,De Europese Commissie bevestigt ermee de positie en relevantie van ESNS. De unieke samenwerking met internationale partners vormt de perfecte voedingsbodem om de prijs de komende drie jaar verder te laten groeien in Groningen.”

Derde week januari

De komende ESNS heeft van 16 tot en met 19 januari plaats. Groningen wordt dan overspoeld door 4000 muziekprofessionals die het jaarlijkse congres bezoeken, en door optredens van ruim 350 acts. De focus ligt in 2019 op muziek uit Tsjechië en Slowakije.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.