Geen feestende menigtes dit jaar op Bevrijdingsfestivals op 5 mei in Drenthe en Groningen. Dit kun je wél doen om de vrijheid te vieren op Bevrijdingsdag

Het Bevrijdingsfestival, zoals we dat kennen van voor de coronacrisis. Foto: ANP

Van een bevrijdingsfestival bij de Baggelhuizerplas in Assen of in het Stadspark Groningen, naar een livestream kijken vanaf de bank. Ook dit jaar kunnen we niet naar een festival door de coronacrisis. Hier lees je wat je wél kan doen op Bevrijdingsdag.

Assen

Bevrijdingsfestival Drenthe wordt uitgezonden door RTV Drenthe. Tijdens de livestream zijn er optredens van verschillende artiesten vanuit De Nieuwe Kolk (DNK). Om 12.00 uur begint het programma.

Door corona verandert het vrijheidscollege in een interview met Catherine Keyl over haar leven als dochter van een getraumatiseerde Joodse vader. Haar vader verloor zijn ouders, broers, schoonzus en neven en nichten in de vernietigingskampen. Als enige van de familie overleefde hij de oorlog in kamp Sachsenhausen.

De bevrijdingsvuurceremonie vindt dit jaar plaats bij De Nieuwe Kolk. Dit markeert de overgang van herdenken op 4 mei naar het vieren op 5 mei.

Op meerdere plekken in de stad is de Nederlandse vlag geprojecteerd op gebouwen en het water. Blikvanger is de ‘Wall of Freedom’ op Het Kanaal. Daar is een muur van water te zien met daarin het logo van Bevrijdingsfestival Drenthe. Hier vind je de locaties .

Emmen

Het bevrijdingsfestival in Emmen gaat niet door.

Groningen

In Groningen komt het bevrijdingsfestival dit jaar ook bij de mensen in de woonkamer met 'Bevrijdingsfestival On Air'. Er wordt op 5 mei 2021 maar liefst tien uur lang radio gemaakt. Groningen heeft gekozen voor een regionale line up met onder andere TikTok Tammo en stadsdichter Myron Hamming. De radiouitzending is vanaf 13.00 uur te volgen via Dagblad van het Noorden.

De basis van de radio-uitzending is de verhalen van 75 jaar vrijheid in Groningen. Tijdens Bevrijdingsfestival 'On Air' worden de indrukwekkende verhalen op een muzikale wijze verteld in het radioprogramma.

De sprekers van de vrijheidscolleges zijn comedian Soundos el Ahmadi, auteur Haroon Ali, presentator Edson da Graça, presentator Joris Linssen, militair Gijs Tuinman en presentatrice Simone Weimans. Hier lees je meer over de vrijheidscolleges.

Het jaarlijkse 5-voor-5-moment wordt dit jaar opgenomen en georganiseerd in Groningen vanuit de Suikerfabriek. De video is zondag opgenomen en wordt op het symbolische tijdstip door heel het land uitgezonden. Met dit moment staat het hele land vijf minuten stil bij de vrijheid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur