Marit Everts en Nynke de Haan maken een podcast over literair lezen en proeven met gasten gerechten uit boeken: Wat de pod schaft .

In de vierde aflevering brengen de twee studenten Nederlands uit Groningen een bezoek aan hoogleraar taalbeheersing Kees de Glopper. Iets meer dan veertig minuten praten ze met hem over onder de meer de onvoltooide roman Bouvard en Pécuchet (1881) van Gustave Flaubert. Ook wordt het bladerdeeggerecht vol-au-vent gegeten.

Anders dan de hoofdpersonen van Flaubert (1821 – 1880) doen ze dat zonder vlees. Everts en De Haan – nomen est omen – hebben het als veganisten niet makkelijk met de formule van hun podcast. In aflevering drie speelde een goulash uit De brave soldaat Svjek een rol en in aflevering een, toen het over Kamers antikamers en Dennie is een star ging, bleken de vleesloze bitterballen uitverkocht.

‘Zit er veel boosheid en liefde in jou?’

Maar het gaat om het gesprek. In het geval van De Glopper is dat zeer onderhoudend en interessant. Everts en De Haan stellen hem uitstekende, persoonlijke vragen waar de hoogleraar openhartig op reageert. Zoals: ‘Zit er veel boosheid en liefde in jou?’. En: ‘Als Bouvard en Pécuchet elkaar ontmoeten, lijkt er sprake van zielsverwantschap. Heb jij dat ook wel eens gehad?’

Door die ontwapenende opstelling komt de luisteraar niet alleen veel over het betreffende boek te weten, maar ook over hoe je boeken kunt lezen en hoe de geïnterviewde het leven ervaart. Als De Glopper bijvoorbeeld wordt gevraagd of hij ooit de behoefte heeft gehad om alles achter te laten, vertelt hij hoe hij in Groningen belandde en hoe het is om je gezien te voelen.

Alle tijd om gasten uit de verf te laten komen

Technisch is Wat de pod schaft (nog) niet perfect. De twee dames worstelen nog wat met het geluid en vergeten soms het schaartje te gebruiken. Daar staat tegenover dat ze speciaal voor hun podcast-avonturen Socrates op sneakers hebben gelezen om erachter te komen hoe je vragen moet stellen en alle tijd nemen om hun gasten uit de verf te laten komen. En dat ze dankzij Merlijn van Hengel een eigen tune hebben en Laura Penninga de bijpassende tekening maakte.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur