Glazen kunstwerk van Chihuly bij Groninger Museum kapot gewaaid

Het neon-kunstwerk van de Amerikaanse glaskunstenaar Chihuly dat buiten het Groninger Museum is neergezet, is dinsdagmorgen tijdens de storm deels kapotgewaaid.

Het kunstwerk, getiteld Neon 206, bestaat uit talrijke, kronkelvormelige, dunne neonbuizen in alle kleuren van de regenboog. Het staat als aandachttrekker op de cirkelvormige ‘binnenpiazzo’, zoals dat deel van het museum wordt genoemd (terwijl het een buitenplaats is)

Amerikaanse specialisten

De storm kreeg vat op de sokkel, waarvan een deel afbrak en daarbij een deel van de neonbuizen achter zich aantrok. Pakweg twintig à dertig stuks, schat directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum. ,,Amerikaanse specialisten onderzoeken wat nodig is voor het herstel”, zegt hij.

Omdat het kunstwerk reparabel lijkt, lijkt de schade die de storm heeft aangericht niet groter dan de herstelkosten: de aanschaf en het aanbrengen van de nieuwe buizen en de kosten die worden gemaakt voor het onderzoek. Daarvoor is het museum verzekerd. Blühm zegt niet te weten in hoeverre er glas in het water van het Verbindingskanaal terecht is gekomen.

Container

De Chihuly-tentoonstelling, die het museum vult met spectaculaire glascreaties, loopt nog tot 5 mei. Onderweg naar Groningen was er al een element gesneuveld. Daarover maakte de kunstenaar zich verre van druk: er is immers ook wel eens een complete container met zijn werk ‘verongelukt’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.