Koning Willem-Alexander had het in zijn kersttoespraak over Gosse Eefting van het Shakespearetheater in Diever

Op 24 juni bracht koning Willem-Alexander een bezoek aan Drenthe, waar hij sprak met vertegenwoordigers van het Drentse culturele leven. In zijn kersttoespraak haalde de koning de ontmoeting met Gosse Eefting van het Shakespearetheater aan. Foto: Archief Marcel Jurian de Jong

Zijn naam werd niet genoemd. ,,Maar ik heb het besturen van onze auto verder maar aan mijn vrouw overgelaten. Zodat ik de telefoontjes kon aannemen.” Zijn naam is Gosse Eefting. Een uitspraak van hem haalde de kersttoespraak van koning Willem-Alexander. Ze wisten hem te vinden.

Die toespraak draaide vanzelfsprekend om corona en alle gevolgen, ook de mentale, met in de tekst onder meer de zin: ,,En die productieleider van het Shakespearetheater uit Diever die me vertelde over dat lege gevoel: ‘Dan zit je thuis en dan denk je: vanavond zouden we Midzomernachtsdroom gespeeld hebben’.”

Ontmoeting in Van Slag in Borger

Eefting zei dit tegen de koning op 24 juni. De vorst bracht op die dag een bezoek aan Drenthe. In Van Slag in Borger sprak hij met vertegenwoordigers van het Drentse culturele leven, zoals Henk Jongebloed van FestiValderAa, Marieke Vegt van Kunst & Cultuur Drenthe en Groningen en Eva Wortmann van Loods13 in Emmen. En dus ook Gosse Eefting, bestuurslid van Shakespearetheater Diever. ,,Ik was er toevallig bij. Ik zat daar omdat niemand anders van het bestuur kon”. Een mooie Drentse toelichting.

Inderdaad is hij naast bestuurslid ook ‘productieleider’, zoals Willem-Alexander zei, bij de voorstellingen die worden gespeeld in het Globe Theater, op het terrein van het openluchttheater. Daar zou op 20 juni Midzomernachtdroom (dus deze keer zonder die ‘s’) worden gespeeld.

Een glossy voor de terugweg

,,We hebben in Borger onze ervaringen gedeeld met de koning”, zegt Eefting. ,,Hij wist ongetwijfeld al wel wat het Shakespearetheater inhield. Diverse leden van zijn familie hebben wel eens een voorstelling van ons bezocht. En hij heeft zich op weg naar Drenthe vast en zeker zitten inlezen. De koning wist natuurlijk wie er in Borger zouden aanschuiven. Bovendien heeft hij het Skakespearetheater gezien bij zijn rondtoer met Máxima langs alle provincies, toen hij net koning was geworden. We speelden toen in de koepel in Dwingeloo Midzomernachtdroom in drie minuten .

Eefting sprak in Borger met Willem-Alexander over de klap die niet alleen zijn vereniging door corona opliep, ook de horeca in de omgeving die door alle afgelastingen veel inkomsten misliep. En na het inlezen op de heenweg kon Willem-Alexander zich op de weg terug naar Huis ten Bosch ook weer ‘uitlezen’. Eefting: ,,Ik heb hem bij het afscheid een exemplaar van de William meegegeven, onze periodieke glossy.”

Nog een keer genoemd

Dat de koning zich betrokken voelt bij Shakespearetheater Diever liet hij aan het slot van zijn toespraak nogmaals blijken: ,,Het licht komt terug. Midzomernachtsdroom zal weer gespeeld worden. We zullen elkaar weer kunnen ontmoeten en omhelzen.”

En Gosse Eefting kwam dankzij zijn echtgenote veilig aan in Coevorden. ,,Daar gaan we nu bij mijn jongste dochter kerst vieren”, zei hij. En het zou er nog lang over gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur