Gouden Viooltje voor componist Joep Franssens

Componist Joep Franssens wordt onderscheiden met de Noord-Nederlandse muziekprijs ‘Het Gouden Viooltje'. De prijs wordt op 11 november uitgereikt in De Oosterpoort in Groningen, voorafgaand aan een concert van het Noord Nederlands Orkest dat die avond de wereldpremière van een nieuw pianoconcert van Franssens brengt.

Het Gouden Viooltje is bestemd voor uitzonderlijk muzikaal talent uit Friesland, Groningen of Drenthe dat internationaal aan de weg timmert. Franssens werd in 1955 in de stad Groningen geboren en heeft tot zijn 29e in het Noorden gewoond. Zijn muziek wordt doorgaans geschaard onder de Nieuwe Spiritualiteit, net als het werk van componisten als Arvo Pärt en John Tavener.

Tijdens het NNO-concert van 11 november wordt naast Franssens pianoconcert (met Ralph van Raat als solist) ook werk van Pärt gespeeld, waaronder diens Derde symfonie. Het Gouden Viooltje werd eerder uitgereikt aan onder anderen dirigent Peter Dijkstra, violiste Simone Lamsma, blokfluitist Erik Bosgraaf en zangeres Karin Stroobos.

Foto: Facebook

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.