Grafisch vormgever Swip Stolk (Vara, Groninger Museum) overleden

Grafisch vormgever Swip Stolk is overleden. Stolk ontwierp affiches, logo’s en catalogi en was tevens verantwoordelijk voor de vormgeving van tentoonstellingen in het Groninger Museum.

De autodidact Stolk (Zaandam 1944) maakte in de jaren zestig onder invoed van bewegingen als Fluxus en Provo naam als zeer eigenzinnig en baanbrekend ontwerper. Tot ver over de landsgrenzen bouwde hij vervolgens een reputatie op met grafisch ontwerp voor onder meer posters, logo’s, postzegels, tentoonstellingen als ook boeken voor kunstenaars als Alessandro Mendini tot Marina Abramovic.

Omroephaan Vara

In de jaren zeventig werkte Stolk als art director voor VARA TV, waarbij hij onder meer het beeldmerk van de omroephaan onder handen nam. Stolk kwam in contact met het Groninger Museum via Frans Haks, die hem in de jaren tachtig benaderde om vormgever van tentoonstellingen te worden. Ook voor het Rembrandthuis in Amsterdam verzorgde Stolk lange tijd de vormgeving.

Plasseks-affiche

In 1990 ontving hij de H.N. Werkmanprijs voor zijn werk. Tien jaar later eerde het Groninger Museum hem met een grote overzichtstentoonstelling. Tussendoor ontstond veel commotie over zijn plasseks-affiche voor de tentoonstelling A history of sex met werk van Andres Serrano in 1997.

Voorts doceerde hij aan kunstacademies in Enschede en Amsterdam. De laatste jaren werkte Stolk vanuit zijn woonplaats Zaandam voor verschillende opdrachtgevers. Vorig week werd hij getroffen door een hartinfarct. Zondag stierf hij. Stolk is 75 jaar geworden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.