Groningen speurt extra ton op voor cultuur

GRONINGEN Noorpool Orkest, Stichting Prime, GR-ID en het Grafisch Centrum in Groningen krijgen alsnog subsidie van de gemeente. Tenminste, voor een jaar.

De eerste twee instellingen, een 42-koppige bigband en een stichting voor nieuwe muziek, krijgen eenmalig 20.000 euro, net als GR-ID, dat in het verleden Grafisch Museum heette. Het Grafisch Centrum krijgt 5000 euro. Deze instellingen kregen eerder een positief advies van de Kunstraad Groningen, maar kwamen toch niet in aanmerking voor structurele subsidie.

Voor GR-ID is die twintig mille hoe dan ook een doekje voor het bloeden: het instituut aan de Sint Jansstraat heeft veel meer geld nodig om te kunnen overleven, nu het ook door de provincie op nul is gezet. Net als voor de andere drie gaat het om een incidentele, eenmalige overboeking en geen stucturele bijdrage voor de vier jaar die de cultuurnota straks geldt. Na een jaar wordt in hun geval geëvalueerd en besloten over verdere subsdieverlening. Dat stelt het college van B en W van Groningen bij de presentatie van de definitieve cultuurnota 2017-2021.

In totaal is een ton opgediept, onder meer uit een potje dat oorspronkelijk was bestemd voor museumonderhoud. Naar de resterende 35.000 euro mogen andere instellingen een gooi doen. Hier lijkt het stadsbestuur alvast een voorzet te geven door nadrukkelijk Paradigm en Boventoon te noemen als gegadigden. Ook die ‘winnaars’ worden geëvalueerd. Daarna, eind 2017, kunnen hoe dan ook weer andere kunstinstellingen een gooi doen naar incidentele subsidie. In de nota wordt de ton chic als ‘vernieuwingsgelden’ omschreven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.