Groninger Museum houdt de adem in. Kan de Rolling Stones-expositie wel open gaan?

De kern van The Rolling Stones: vlnr. Charlie Watts, Keith Richards, Mick Jagger en Ron Wood.

Het personeel van het Groninger museum houdt de adem in. Moet het museum deze week tijdelijk dicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden?

Dinsdagavond, na de persconferentie van premier Mark Rutte, wordt het duidelijk. Tot die tijd en ook daarna gaat de opbouw van de tentoonstelling Rolling Stones Unzipped gewoon door, laat woordvoerder Willemien Bouwers weten.

,,De onzekerheid is heel vervelend, zeker ook voor mensen die reeds kaartjes hebben gekocht en naar de tentoonstelling uitkijken”, vertelt Bouwers. ,,We hebben er steeds alles aan gedaan om het museum zo veilig mogelijk te maken. Dat is volgens ons ook gelukt. Het wordt er zo niet leuker op.”

Duidelijkheid na de persconferentie van dinsdag

De opening van Rolling Stones Unzipped staat gepland voor 14 november. Zolang niet bekend is of het museum moet sluiten, blijft die datum staan. Als de geruchten juist zijn, moet het museum vanaf donderdag twee weken dicht. ,,Dan schuift alles op. Op dit moment weten we dat nog niet”, aldus Bouwers.

Voor de eerste tentoonstellingsweek zijn alle kaarten uitverkocht. Het museum kon maandag nog niet vertellen wat de tijdelijke sluiting voor gevolgen heeft voor kaartbezitters. Bouwers: ,,Daar is het nu nog te vroeg voor.”

Een van de grote museumtentoonstellingen dit najaar

Unzipped is een van de weinige grote museumtentoonstellingen dit najaar. Waar het Drents Museum de geplande Frida Kahlo-tentoonstelling afgelopen voorjaar al schrapte, besloot het Groninger Museum vast te houden aan de planning. Directeur Andreas Blühm nam dit besluit in overleg met onder meer de gemeente Groningen.

De opbouw werd de afgelopen maanden al door de coronamaatregelen bemoeilijkt. Zo konden tentoonstellingmakers uit Engeland niet altijd naar Groningen reizen en was het voor een curator uit de Verenigde Staten zelfs onmogelijk. Unzipped is een bestaande, reizende expositie die voor Groningen wordt geactualiseerd en opgefrist.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu