Groninger Synagoge toont 115 jaar oude fotogravures van werken Jozef Israëls

In de synagoge van Groningen opent vrijdag 7 juni een expositie met fotogravures van de vijftig bekendste werken van kunstschilder Jozef Israëls.

Het betreft reproducties die 115 jaar geleden zijn gemaakt van schilderijen als Langs moeders graf , De schipbreukeling , Het scheepje en De Joodsche Wetschrijver . De in Groningen geboren Israëls (1824-1911) was een van de meest bekende kunstschilders van de negentiende eeuw.

De gravures zijn afkomstig van Chris van Weel uit Nijmegen, een nazaat van Israëls. Volgens de synagoge ontving de kunstenaar in 1904 ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag een map met reproducties van zijn eigen werken. Nadien is de map binnen de familie gebleven.

Geen rabbijn, maar succesvol kunstschilder

Israëls werd in 1824 geboren aan de Vismarkt in Groningen in een welvarend Joods gezin. Zijn ouders hadden hem graag rabbijn zien worden, maar de voorkeur ging uit naar de kunsten. Na zijn vertrek uit Groningen streek Israëls via Amsterdam neer in Den Haag en werd hij, mede dankzij insapnning van zijn vrouw Aleida Schaap, internationaal succesvol.

De reproducties worden tot en met eind september getoond onder de noemer 50x Israëls: het succes in fotogravures . De expositie schenkt ook aandacht aan de Joods-Groninger wortels van Israëls, de emancipatiestrijd in zijn tijd en de achtergronden van zijn succes als schilder.

menu