Gronings collectief Zuhause smelt artiesten samen

ZUHAUSE op de ‘heksenzolder’ van Het Kopland in Groningen, de voormalige vrouwenopvang, met van voor naar achter: Élénie Wagner, Davey Bakker, Mirjam van Dijk en Grey Timmers. Foto: Corné Sparidaens

Stuiterend zitten ze aan tafel. Ze praten niet, ze juichen. Logisch. ZUHAUSE, hun collectief, heeft voor zijn wilde plan zojuist applaus gekregen van de stad Groningen. En mooier nog: subsidie.

,,We kunnen beginnen!’’, jubelt Élénie Wagner. De jonge Groningse componiste en performer is met haar kornuiten een jaar lang aan het broeden geweest. Tastbaar resultaat is een sleutelbos die toegang biedt tot het pand van de voormalige vrouwenopvang Het Kopland. Hun nieuwe basis. Je zou zeggen dat dit pand aan de St. Jansstraat staat, maar officieel heet het daar Martinikerkhof. Het vijfkoppige ZUHAUSE betrekt er dankzij Carex 300 vierkante meter.

Zoiets als ZUHAUSE bestaat nog niet

Het collectief liet zich ruim een half jaar geleden voor het eerst zien op het Weekend Break Festival van Club Guy & Roni. Dat was meteen raak. Theaterpubliek hebben Wagner en Judith Döhn, medebouwer aan het collectief, ook kunnen meemaken als zangeres en violiste-met-conservatorium bij de Noorderlingen en PeerGrouP. Daar vielen ze al net zo op. Maar wat maakt dat collectief nu zo bijzonder? Simpel: zoiets is er niet.

ZUHAUSE, dat gisteren dat pand kon betrekken, wil alle mogelijke vormen van kunst en uiteenlopende typen noordelijke kunstenaars samenbrengen, om zo tot multidisciplinaire producties te komen.

Maakproces

,,Het gaat ons nog meer om het maakproces dan om het eindresultaat’’, zegt Mirjam van Dijk, een derde ‘collectant’. Zij en Wagner kennen elkaar van de opleiding in Arnhem, waar Van Dijk zich bekwaamde in muziektheater. ,,Maar dat vind ik te beperkend. Ik wil meer kunstvormen samenbrengen. Daarin hebben we elkaar gevonden.’’

Datzelfde geldt voor Davey Bakker, (niet) toevallig de vriend van Wagner. Hij danste sinds 2013 bij Club Guy & Rony en is daarnaast beeldend kunstenaar – vandaar dus dat hij tijdens het gesprek achteloos Keith Haring-achtig een bierviltje bewerkt. ,,Dat wordt graffiti op de muren!’’, voorspelt Wagner met een brede smile.

Het vijftal is compleet met Grey Timmers. Hij is als danser opgeleid bij Codarts in Rotterdam en is bevriend met Bakker. Kijk naar de cv’s en je ziet vertakkingen naar andere podiuminstellingen, zoals De Noorderlingen, De Steeg, Urban House, Bij Vrijdag.

Bakker: ,,Guy Weizman van Guy & Rony snapte heel goed waarom ik verder wil met ZUHAUSE. Dat ik wil máken en niet alleen dansen.’’ Met die ambitie begon Weizman ooit zelf ook zijn eigen Club.

Een noordelijke Factory a la Andy Warhol

Dus ZUHAUSE wordt een soort noordelijke Factory à la Andy Warhol? Wagner: ,,Ha ja! Maar naast ZUHAUSE als instituut en verzamelplek, treden we als vijftal, als kern, ook naar buiten met onze eigen producties. Aanbieden én doen dus.’’ Waarna de ideeën over de tafel knallen. Zo is er het plan om leden van De Noorderlingen, NN2, De Steeg en Bij Vrijdag een weeklang HAUSarrest te geven, om ze samen te laten werken aan een productie.

ZUHAUSE werkt ook met de Syrische bankier/danser Ahmad Aabdul Wahhab, die uit zichzelf de Machinefabriek binnenwandelde met een idee. Wagner: ,,En we willen een zomerkamp houden, buiten de stad, waar jonge professionals uit alle discplines onder leiding van een grote naam aan de slag gaan.

En dan is er nog het fenomeen ZUHAUSwerk: in no time iets maken. Wagner: ,,We hebben in twee dagen een videoclip geschoten.’’ Van Dijk: ,,Op het prachtige liedje Things to Remember dat Élénie heeft geschreven.’’

 Op 10 december gaat ZUHAUSE feestelijk open. Wagner: ,,Het mooie is, we zijn nu eens als jonge kunstenaars van elders naar Groningen gekomen, in plaats van er na een opleiding te vertrekken. Dat willen we bewerkstelligen. Dat artiesten voor de stad behouden blijven.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur