Groningse steun voor Nedersaksisch en extra geld uit het coronafonds voor cultuurprojecten in de provincie

De provincie Groningen trekt subsidie uit voor behoud van het cultureel erfgoed, bijvoorbeeld voor het overeind houden van borgen. Foto: DvhN

De provincie Groningen wil het Nedersaksisch ondersteunen. Daarom kunnen amateurkunstenaars en instellingen die zich richten op cultuurparticipatie subsidie aanvragen voor initiatieven waarin deze taal een rol speelt.

Het Nedersaksisch is toegevoegd aan het ‘potje’ van 455.000 euro dat Groningen gedurende vier jaar inzet voor losse projecten op het gebied van amateurkunst, cultuurparticipatie en erfgoed. Vroeger heette dat het Incidenteel Cultuurbudget (ICB), maar omdat ‘incidenteel’ - op zich al haast een letterlijk ongelukkige term - door de Kunstraad voor projecten wordt gehanteerd, is die naam vervallen.

182.000 euro extra

Bovenop deze pot van 455.000 komt nog een extra bedrag van 182.000 euro uit het coronafonds dat de provincie dus ook wil besteden aan op zichzelf staande projecten in amateurkunst en cultuurparticipatie - het deelnemen aan en beleven van activiteiten in muziek, theater en literatuur.

Gedeputeerde Mirjam Wulfse van cultuur vindt de stimulering van het Nedersaksisch een logisch uitvloeisel van de Europese houding tegenover streektalen. Die worden juist gestaag minder gesproken en dreigen weg te zakken in vergetelheid. ,,Europa erkent de waarde ervan. Ze zijn belangrijk als immaterieel erfgoed”, zegt Wulfse. Ze verwijst ook naar proeftuinen van meertaligheid die worden gekweekt.

‘Cultuur is voor iedereen’

Niet alleen het immaterieel erfgoed, ook het tastbare erfgoed is belangrijk, vindt de provincie, dus ook voor uitgewerkte plannen op dat vlak ligt weer subsidie klaar. Neem bijvoorbeeld voor het overeind houden van borgen, en archeologische projecten. Aanvragen maken alleen kans als ook het publiek wat van het resultaat kan meevieren, om zo de kennis en de waardering van dat erfgoed te verbreden. ,,Deze hele regeling sluit aan bij onze nota Wij Zijn Cultuur: cultuur is voor iedereen, niet alleen voor de elite.”

De gedeputeerde hoopt met de toegevoegde uitkering uit het coronafonds dat instellingen vooral zzp’ers en flexkrachten zullen inzetten, zodat die in deze moeilijke tijd aan het werk kunnen (blijven).

Op is op

Wie aanvraagt moet er rekening mee houden zelf 30 procent van de plankosten op te kunnen hoesten. In 2022 gaat dat naar de helft. De subsidiehoogte bedraagt minimaal 2500 en maximaal 40.000 euro. Er zijn, vanaf nu, vier beoordelingsrondes van aanvragen: 1 april, 15 mei, 1 september en 15 november. Maar wie kans wil maken kan er beter vroeg bij zijn: op is op.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Groningen
Cultureel erfgoed