Haan in een mast tijdens Kallemooi? Comité Dierennoodhulp stapt naar de Raad van State

Comité Dierennoodhulp stapt naar de Raad van State om het hijsen van een een haan in een mast tijdens Kallemooi op Schiermonnikoog te voorkomen.

Het comité heeft tegelijkertijd bezwaar gemaakt bij de gemeente Schiermonnikoog tegen het verlenen van de evstisch Pinksterfeest ook dit jaar drie dagen een haan in de mast mag hangen.

Dierennoodhulp strijdt al voor het vijfde jaar tegen de traditie op het eiland dat een haan wordt gevangen, in een mand gezet met voedsel en water en drie dagen in een mast wordt gehangen. De laatste actie, een rechtszaak tegen het verlenen van de evenementenvergunning van vorig jaar, werd verloren. De bestuursrechter in Groningen liet op 26 maart weten geen redenen te zien de vergunning te weigeren.DierenkwellingWoordvoerder Sandra van de Werd van het comité zegt dat ze blijven strijden tegen deze vorm van dierenkwelling. Dat de rechtbank niet erkent dat hiervan sprake is omdat de haan voldoende beschutting, voedsel en water heeft en wordt onderzocht door een dierenarts, is haar een doorn in het oog. ,,Er wordt voorbij gegaan aan de stress en angst die het dier ervaart.’’

Sinds 2015 zijn aan de organisatie van het Kallemooi-feest op Schiermonnikoog extra maatregelen opgelegd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een van die maatregelen is het volgen van de haan met een camera als hij in de 18 meter hoge mast hangt. De rechter oordeelde dat dit genoeg is.

,,Dit voorkomt niet fysiek en fysiologisch ongerief, het risico op pijn, verwonding en ziektes en de beperking van het natuurlijke gedrag’’, aldus het comité in een persbericht. ,,Mishandeling is ook een dier geestelijk veel angst en stress bezorgen zonder redelijk doel.’’

Comité Dierennoodhulp geeft de strijd niet op en zal ,,net zo lang doorgaan totdat dit walgelijke en volstrekt nutteloze dierenmisbruik voor deze traditie, ophoudt te bestaan en het Pinksterfeest op Schiermonnikoog gewoon een mooi en diervriendelijk feest is.’’ De tegenstanders hebben ook de WOB (Wet Openbaarheid Bestuur) ingezet om beelden en documenten van het feest te mogen inzien.

menu