Halbo C. Kool als eerste op begraafplaats Kunstrijk

De in Groningen geboren dichter en schrijver Halbo C. Kool wordt volgende week vrijdag herbegraven op Kunstrijk bij Hilverenbeek.

Kool wordt daarmee de eerste die een plek krijgt op deze begraafplaats voor cultuurdragers van wie oorspronkelijke graven moeten worden geruimd. Nu ligt Kool (1907-1968) nog in een graf zonder steen op de Noorderbegraafplaats in Hilversum.

De stoffelijke resten worden volgende week naar Hilvarenbeek overgebracht in een nostalgische uitvaartbus, in het gezelschap van familie en de biograaf van Kool, Niels Bokhove. Het laatste vervoer gebeurt met paard en wagen, 'passend bij zijn sobere leefstijl'.

Bokhove ontdekte dat het graf in Hilversum zou worden geruimd en nam het initiatief tot oprichting van Stichting Gerard Keller met als doel voor 'cultuurdragers een waardige en permanente rustplaats te verzorgen'. Erebegraafplaats Kunstrijk maakt deel uit van natuurbegraafplaats 'De Utrecht' bij Hilvarenbeek.

Halbo C. Kool werd in 1930 bekend door zijn debuut De Tooverformule. In de jaren veertig was hij betrokken bij de oprichting van uitgeverij De Bezige Bij en had hij een relatie met Clara Eggink, levensgezel van J.C. Bloem, en Hanny Michaelis, de vrouw van Gerard Reve.

Die laatste voerde hem in zijn roman De avonden op als Arend Wortel, een ‘drinkende en om geld verlegen zittende rokkenjager die nergens echt welkom is’. In 1968 pleegde Kool zelfmoord. Bokhove werkt al geruime tijd aan een biografie, daarnaast is sprake van een bloemlezing met gedichten

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.