Hans Hannemann: ‘Het is alsof de tijd er nu rijp voor is’

De aanloop was lang maar uiteindelijk nam Hans Hannemann in Nieuwe Pekela zijn debuutplaat op. Zaterdag presenteert de ‘outlaw crooner’ in Vera, Groningen ‘Makin’ up for livin’ easy’.

In zijn hoofd speelde hij al lang in de zalen waar hij nu daadwerkelijk op het podium staat. Van jongs af aan heeft Hans Hannemann (32) het plan muzikant te worden. ,,Het is alsof de tijd er nu rijp voor is”, vertelt Hannemann die in Nieuwe Pekela de Twang Wolf Recording Studio runt. De analoge studio is gebouwd in het huis van zijn Duitse vader. Hannemann zelf werd ook geboren in Duitsland. HIj heeft een Duits paspoort en woont tegenwoordig in de stad Groningen.

Veel geleerd

Hij zegt het helemaal niet erg te vinden dat het zo lang heeft geduurd dat zijn debuutplaat nu pas verschijnt. ,,Ik heb in de tussentijd veel geleerd en ben ook altijd bezig geweest met liedjes schrijven. Maar het klimaat was er ook niet naar om met dit soort muziek ver te komen. Dat is wel veranderd. Daarom ben ik ook blij dat ik andere dingen op muziekgebied heb gedaan. Ik heb me ontwikkeld en mijn liedjes achter de hand kunnen houden.”

Zo dateert Don’t turn your back on me uit zijn tienertijd. ,,Die heeft het overleefd. Ik heb het geschreven toen ik vijftien was. De plaat bevat een collectie die ik in de loop van de jaren heb verzameld.”

Amerikaanse singer-songwriters

Wat zijn muzikale stijl betreft kan het allemaal omdat hij altijd werd aangetrokken tot het werk van grote Amerikaanse singer-songwriters als Kris Kristofferson, Billy Joe Shaver en Waylon Jennings. ,,Ik luister niet naar muziek van na 1980, maar ik ben geen purist hoor. Ik ben liefhebber van het ambachtelijke liedje en het geluid van oude songs en de hele sfeer daar omheen. Dat zit ook in mijn systeem, het is geen trucje voor me.” Hij spreekt met een warm hart over de manier waarop vroeger nagenoeg live werd opgenomen in de studio, over hoe de drummer drama kan creëren door te hangen.

Met zijn debuut overtuigt Hannemann als ‘outlaw crooner’, een man met een doorleefde, rauwe stem. ,,Nee, ik heb geen neutraal stemgeluid. Een crooner wil ik wel zijn. Ik houd er wel van in een pak op het podium te staan, maar ik wil de rock-’n-roll niet verliezen. Vandaar dat outlaw.”

Dublin

Het is inmiddels lang geleden dat hij van de Rockacademie in Tilburg werd geschopt wegens het niet halen van voldoende studiepunten. Om daarna als twintigjarige zijn geluk in Dublin te beproeven. Aan het jaartje Ierland bewaart Hannemann goede herinneringen. Hij volgt er een muziekopleiding, werkt als barpianist en begeleidt op een orgel een gospelkoor. Nu komt na hard werken zijn droom uit. Bij de verwezenlijking daarvan, krijgt hij hulp van Douwe Bob die hem laat openen tijdens zijn tournee. De connectie is te danken aan een gemeenschappelijke vriend, gitarist Jan-Peter Hoekstra. ,,Hij speelde eerst bij Krezip en nu bij Douwe Bob. Zo heeft hij mijn muziek ook gehoord. Toen mijn nummers Rodeo clown en Fair-weather friend met een videoclip uitkwamen, had hij zoiets van: ik wil je helpen verder te komen.”

Douwe Bob

En zo kan het gebeuren dat Hannemann momenteel door het land trekt als voorprogramma van Douwe Bob. ,,De zalen zitten al vol als wij op moeten en de mensen vinden het ook echt leuk. Ik doe ook een duetje in de toegift van Douwe. Het is steeds minder een verrassing, maar we doen dan Hold me, zijn grootste hit die hij heeft gezongen met Anouk. Nu is het een bizarre combi, maar onze stemmen passen wel mooi bij elkaar. Het is een nieuw gay anthem geworden”, lacht Hannemann.

Hans Hannemann & The Lone Riders presenteert zaterdagavond de debuutplaat (eigen beheer) in Vera, Groningen. Vooraf treedt Lea Kliphuis op. Donderdag 8 december opent Hannemann voor Douwe Bob in een uitverkochte Oosterpoort in Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.