Hele reeks artiesten van naam komt deze zomer naar Oosterwijtwerd, van Arjen Lubach via Swinder en Izaline Calister tot Freek de Jonge en nog veel meer

Alina Kiers (r) en Carmen Schilstra met Jacob-Jan van Marum van eetcafé De Boerderij, op anderhalve meter in straks Theater Oosterwijtwerd, nu nog gewoon de deel. Foto: Duncan Wijting

Arjen Lubach komt er optreden, Freek de Jonge, Bert Visscher, Pé en Rinus, Meindert Talma, Imca Marina: noem een artiestennaam met een link naar het Noorden en dikke kans dat die straks in Oosterwijtwerd staat.

Dat rottige coronavirus leidt toch maar mooi tot bijzondere projecten. Een ervan voert in juli en augustus naar de deel van Eetcafé de Boerderij in Oosterwijtwerd. In die duizend vierkante meter grote boerenschuur, dan omgedoopt tot Theater Oosterwijtwerd, passen (en meten) precies de dan toegestane honderd bezoekers.

Er staat al een imposante speellijst klaar. Artiesten popelen na maandenlang kniezen al net zo naar een optreden als het publiek. Nog wat namen: Inge van Calkar, Izaline Calister, Karin Noeken, Cochon Blue, Swinder. Hoe kan zoiets?

Eerder speelde Voorheen de Bende eens in die deel

Carmen Schilstra (Iemandsland) en Alina Kiers (voorheen de Bende) namen dit initiatief via hun stichting TIS Podium. Zoals de hele artiestenwereld zaten zij sinds 12 maart eerst werkeloos en verslagen voor zich uit te turen, een fase die overging in eentje van plannenbroedsels. Kiers kende de schuur in Oosterwijtwerd van een optreden. ,,We stonden daar in 2012 met De Bende. Met publiek op strobalen, heel leuk.”

Samen reden de twee naar Oosterwijtwerd en klopten aan bij Jacob-Jan van Marum, de baas van het eetcafé. ,,Wat een superaardige man is dat. Wij noemen Jan-Jacob sindsdien ‘Ja-Ja’, want wat we ook vroegen, hij zei overal ja op. Echt alle medewerking! Hij ziet nergens tegenop en is ook gewend aan grote groepen. Toen we kwamen kijken, had hij van aardappelkisten al een podium gemaakt. Van Marum senior wordt straks onze verkeersregelaar.”

Publiek zit op kringloopmeubels (die direct te koop zijn)

Want ja, alles moet natuurlijk binnen de coronavoorschriften worden geregeld, buiten en in de schuur. Schilstra: ,,Dat podium komt aan de lange zijde. Ervoor staan banken, dan stoelen met tafeltjes en daarachter krukken.” De banken zijn voor bezoekers die meer dan zomaar vriendschappelijk bij elkaar horen (en dus op één zo’n bank mogen). Maar waar haal je banken vandaan?

Kiers: ,,Ik heb gebeld met WerkPro-kringloopmanager Fred Moll. De kringloopwinkels lopen over, iedereen is in coronatijd zijn huis gaan opruimen en moest van z’n spullen af. Nu mogen wij meubels uit die winkels gebruiken, en ons bezoek kan ze na afloop kopen.”

Contacten: altijd handig. Schilstra: ,,De Molenberg gaat dicht voor een verbouwing, daarvan mogen we het lichtplan gebruiken. En Sieme - die niet aan achternamen doet - die voor onder meer Sunsation de socials zoals Instagram regelt en precies wanneer je wat moet posten, doet dat straks voor ons.”

Alleen arrangementen - dat eetcafé moet er ook wat aan hebben

Pé en Rinus trappen op af op donderdag 16 juli. Met twee optredens. Want dat gebeurt vaker, twee keer, ‘s ochtends en ‘s avonds. Altijd gecombineerd met eten. Schilstra: ,,Ja, er worden alleen arrangementen verkocht, voor 34 euro met uitgebreide lunch of een diner. Bij slecht weer in de deel, anders lekker buiten.” Kiers: ,,Het eetcafé moet er ook wat aan hebben, dus geen kaartjes alleen voor de voorstelling.” Schilstra: ,,En we willen onze artiesten redelijk kunnen betalen.”

menu