Het is niet helemaal voorbij voor J.C. Bloem

Op zijn grafsteen prijkt de regel ‘Voorbij, voorbij, o, en voorgoed voorbij’. Toch leeft J.C. Bloem (1887 - 1966) nog steeds voort, op een of andere manier.

Afgelopen woensdag was het vijftig jaar geleden dat de dichter overleed, in Kalenberg, in de Kop van Overijssel. En maandag is het vijftig jaar geleden dat hij bij het kerkje van Paasloo werd begraven.

Dat laatste wordt zondagmiddag herdacht door de Stichting Mr. J.C. Bloem Poëzieprijs, waarbij Jean Pierre Rawie, Rodaan Al Galidi, Bloem-biograaf Bart Slijper en muziekgezelschap Jaap Dros & The Small Buzz Band voor ‘een nationaal saluut aan een groot dichter’ zorgen.

Iets vergelijkbaar gebeurde afgelopen woensdag op de plek waar het geboortehuis van Bloem staat. Bij Villa Nuova in Alphen aan de Rijn werd door directeur Aad Meinderts van het Letterkundig Museum een plaquette onthuld met de eerste strofe uit het gedicht Een dag.

Bij deze herdenkingen blijft het niet. Bloem wordt ook levend gehouden met een J.C. Bloem fiets- en wandelroute. Deze route voert langs de schilderachtige houtwallen rond Paasloo, het graf van de dichter, door Nationaal Park Weerribben, langs de woonboot De Uil van zijn latere levenspartner, dichteres Clara Eggink (1906 - 1991) ‘en, o, voorbij’ het huis waar hij zijn laatste levensjaren doorbracht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.