Countertenor Robert Kuizenga heeft met drie musici van het Luthers Bach Ensemble een cd opgenomen met onder meer muziek van Bach, Handel Vivaldi en Purcell. Op 21 augustus wordt het album op twee concerten in de Groninger Martinikerk gepresenteerd.

Robert Kuizenga (1984) ziet de cd als een visitekaartje, waarop hij eindelijk kan laten horen wat hij in zijn mars heeft. Wat erop staat is mede door de culturele coronanood bepaald: “We hebben wat kleine concerten in kleine bezetting gedaan toen het nog kon, en daarna de opnamen gemaakt. Er zijn stukken op gekomen waar we al tijdens de concerten blij van werden. We wilden ook zoveel mogelijk variatie in orgelklank en kleuren van mijn stem.”

Tymen Jan Bronda speelt op een orgel en spinet van Bernhardt Eskes, Mike Fentross tokkelt theorbe, Bruno Fernandes blaast baroktrompet. Purcell wordt met luit begeleid in bekende stukken als Music for a while en Strike the viol. Er staan ook een deel uit een Bachcantate op, en het Stabat Mater van Vivaldi. In 2019 zong Kuizenga diens Nisi Dominus in een concerttournee met barokvioliste Rachel Podger: “Met haar was het fijn werken en ik was trots dat het me gelukt is, ik kon namelijk eigenlijk helemaal niet zingen omdat ik snipverkouden was.”

Bouwe Dijkstra

Fernandes soleert mee in het titelstuk van de cd: Eternal source of light Divine van Händel. Dat heeft Robert in 2017 ook gezongen op de afscheidsdienst van Bouwe Dijkstra, oprichter van het Roder Jongenskoor. “Dat was heel zwaar voor me, want eerst speelden de koperblazers de aangrijpende Funeral Music van Purcell. Ik moest het doen, want Bouwe had me er zelf voor gevraagd.”

loading

Robert Kuizenga kwam in 1992 in het Roder Jongenskoor: “Ik zat op de school waar Bouwe zijn zangertjes rekruteerde. In mijn lichting zaten niet veel goede solisten en ik ben door hem een beetje gepusht om eerste solist te worden. Ik vond het heel eng en naast me stond dan altijd een soort invaller voor het geval dat ik niet verder kon. Dat gevoel heeft tot mijn 25 ste meegespeeld, maar verdween geleidelijk aan toen Tymen Jan Bronda me steeds meer grotere stukken met orkest liet uitvoeren.”

Fysiotherapeut en zanger

Na de middelbare school koos Kuizenga in tegenstelling tot veel RJK-leden niet volledig voor het conservatorium. “Ik heb wel een aantal jaren de vooropleiding gedaan en daarbij les gehad van Eugenie Ditewig en Pierre Mak, maar die opleiding heb ik niet afgemaakt. Ik had niet het idee dat ik het in de muziek kon maken, dus deed ik daarnaast, vaak in het weekeinde, een opleiding fysiotherapie.”

Fysiotherapeut is hij nog steeds, hij behandelt vooral veel zangers met problemen. Toen in de coronatijd alle concertinkomsten wegvielen kwam er in huize Kuizenga – met inmiddels drie dochters – dus gelukkig brood op de plank.

Zanglessen bleef hij trouwens ook nemen, bij bekende stemgenoten als Michael Chance en Maarten Engeltjes en de laatste jaren wordt hij gecoacht door Margreet Honig: “Ik dacht alles wel zo’n beetje geleerd te hebben, maar door haar heb ik op een heel andere manier leren zingen. Nu zing ik beter op concerten dan ooit vroeger.”

Mattheüssen in 2022

Voordat alles door corona stilviel had Kuizenga zo’n veertig concerten per jaar: “Voor 2021 heb ik nog wat halfbakken en onzekere aanbiedingen voor weinig geld gekregen. Het volgend jaar komt er weer een beetje reuring in, met Mattheüssen en er zijn concertplannen met Mike Fentross. Ik hoop dat de cd me ook nog wat engagementen oplevert.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur