Hij hangt! (Kijk hoe het Drents Museum de nieuwe Vincent van Gogh heeft opgehangen)

Foto: ANP / Vincent Jannink

Het schilderij van Vincent van Gogh hangt in Assen. Het werk is onlangs samen gekocht door Het Drents Museum en het Amsterdamse Van Gogh Museum. Vanaf vandaag is het schilderij voor iedereen te zien.

loading

Adriaan Dönselmann (links) van het Van Gogh Museum en Harry Tupan van het Drents Museum onthullen maandag het pas gekochte werk van Vincent van Gogh.

loading

Het gaat om het werk Onkruid verbrandende boer. Het Drents Museum en het Van Gogh Museum kochten het onlangs samen. Het schilderij zal afwisselend in Assen en in Amsterdam te zien zijn.

loading

Onkruidverbrandertje, staat er boven het schilderij in het Drents Museum. Het toont een eenzame man die bij avondschemering werkt op het land. Donselmann en Tupan zijn blij met hun nieuwe aanwinst.

loading

Het nieuwe schilderij is maandag in het Drents Museum gepresenteerd. Tenminste, nieuw voor Assen en Amsterdam. Echt nieuw is het natuurlijk niet. Vincent van Gogh schilderde het in 1883.

loading

Sterker nog, Vincent van Gogh schilderde het in 1883 in Drenthe. In het najaar van dat jaar verbleef hij in de provincie, waar hij het landschap vastlegde in schilderijen en tekeningen.

loading

Het werk is 'klein maar krachtig', aldus het Drents Museum. Ook letterlijk: het is een van de weinige werken uit de Drentse periode van Van Gogh die bewaard zijn gebleven.

loading

Dönselmann van het Van Gogh Museum is blij met de samenwerking met Assen. Het Drents Museum zelf zegt enorm trots te zijn dat het schilderij na 136 jaar weer thuis is in Drenthe.

menu