Hitte wordt uitdaging op metalfestival Stonehenge in Steenwijk

Door vooral het metalhart te volgen houdt Stonehenge Festival het al bijna een kwart eeuw vol. Zaterdag vindt in Steenwijk de 24e editie van het oudste metalfestival van Nederland plaats.

,,Er is altijd wel wat”, lacht René Brugmans (42). ,,Is het geen regen of storm dan is het wel hitte. Het wordt een uitdaging om te zorgen dat er voldoende water beschikbaar is en niemand onderuitgaat. We zijn ermee bezig. De boel moet natuurlijk wel veilig verlopen.”

Brugmans is voorzitter van de stichting die Stonehenge organiseert. Als tiener was hij in 1995 een van de initiatiefnemers die vanuit De Buze een bescheiden metalfestival op poten zetten in de tuin van het culturele jongerencentrum. Toen nog met louter Nederlandse bands, maar al snel volgde een internationaal programma met toppers als Anathema en Carcass. Wie had ooit kunnen denken dat het Overijsselse evenement – op de grens met Drenthe en Friesland – vele stormen zou overleven en een vaste waarde op de metalkalender zou worden.

Occultfest slaat jaartje over

En dat terwijl andere noordelijke metalfestivals gaandeweg sneuvelden. Het roemruchte Wâldrock nabij het Friese Bergum bijvoorbeeld. En hoe moet het verder met Dokk’em Open Air dat, net als vorig jaar, ook nu geen doorgang vindt? Uit Very ’Eavy werd in Stadskanaal de stekker getrokken, maar dat krijgt in november met Holland Heavy min of meer een vervolg in Iduna, Drachten. Occultfest slaat een jaartje over, geen reden tot paniek want dat doen ze wel vaker in Hoogeveen. En ook geen Graveland deze keer in Hollandscheveld, maar dat keert in 2019 zeker terug.

Grote broer van Stonehenge

Goed, in Leeuwarden vindt 10 en 11 augustus wel de achtste editie van Into The Grave plaats. Met zo’n 6500 bezoekers een grote broer van het kleinschalige Stonehenge dat sinds de verhuizing naar de nieuwe locatie bij het station de afgelopen paar jaar een groeispurt maakte.

,,Eerst hadden we zo onze twijfels over die plek, maar het is een fijn terrein. Een handige locatie ook voor wie met het openbaar vervoer komt. We trekken nu tweeduizend mensen en de kaarten zijn online al een paar weken uitverkocht”, stelt Brugmans tevreden vast. Alleen enkele voorverkooppunten hebben nog wat kaarten beschikbaar.

Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar het is duidelijk. Metal is beslist niet dood, metal leeft volop. Als subcultuur. ,,Kijk ook maar naar het tweedaagse Pitfest in Erica, hoewel dat met punk en hardcore wat breder van opzet is. De aanwas van jongeren is misschien wel wat minder tegenwoordig, maar er is nog altijd een vast clubje dat op dit soort festivals afkomt. Wij zijn niet commercieel en houden het als stichting die gedragen wordt door vrijwilligers bij een eendaags undergroundfestival in de openlucht.”

Suffocation en D.R.I.

Naast wat grote Nederlandse deathmetalacts als Pestilence en Asphyx staan onder meer de Amerikaanse bands Suffocation en D.R.I. (Dirty Rotten Imbecils) en het Zweedse Grave op het programma dat in totaal 26 groepen telt. ,,Daarnaast willen we ook altijd oog houden voor de wat kleinere bands. We willen graag als springplank fungeren. Maar we volgen vooral ons hart bij het programmeren.”

Stonehenge Festival vindt zaterdag vanaf 11 uur tot middernacht plaats op het Stationsplein naast Theater De Meenthe in Steenwijk. Meer informatie via www.stonehengefestival.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.