Hoe beter de cultuur des te mooier de stad

Woensdagavond debatteert Groningen over haar culturele toekomst. Het cultuuraanbod bepaalt goeddeels het vestigingsklimaat en woongenot in een stad.

Een aantal voorname Groningse cultuurinstellingen begeeft zich woensdag met een beetje hoop en behoorlijk wat vrees naar het stadhuis. Daar vergadert de raadcommissie over de cultuurnota 2017-2021. Hoe trots het stadsbestuur ook is op het beschikbare budget, het is te weinig om recht te doen aan de behoefte, aan de potentie en aan de noodzaak om Groningen op lange termijn een aantrekkelijke vestigingsplaats te laten zijn.

30 miljoen euro

Van de gemeentebegroting à 1 miljard euro gaat rond 30 miljoen euro naar cultuur. Daarvan ligt 20 miljoen verankerd in grote instellingen (zoals Groninger Museum, Oosterpoort/Stadsschouwburg en Groninger Forum/bibliotheek), waardoor nog 10 miljoen te verdelen is over de rest. Dat is niet heel veel, voor een stad van inmiddels ruim 200.000 inwoners en grote onderwijsinstellingen.

Gaar zijn ze nog niet helemaal, maar de rapen voor fotomanifestatie Noorderlicht en Grand Theatre, twee voorname instellingen, zijn al behoorlijk aan de kook. Beide instellingen dreigen niet in aanmerking te komen voor rijkssubsidie - dat doek valt komende maandag in de Kamer - en zijn daarom geheel op stad en provincie aangewezen. En ook daar valt stukken minder te halen dan waarop ze rekenden.

Grand Theatre

In Groningen leeft al lang de wens van een goed vlakke vloer-theater. Daar zijn politieke initiatieven voor geweest. Maar er is al zo’n theater: het Grand Theatre aan de Grote Markt, een prachtplek voor publiek. De stad sprak na het faillissement van vorig jaar de wens uit dat op die plek een zelfstandig, eigenwijs producerend moest terugkeren, niet aan de instituties vastgebakken. Dat was goed, want aan productie - het ontwikkelen van nieuw werk - heeft de stad evenveel behoefte als aan zo’n vlakke vloer-presentatie. Hier gloorde dus een mooie combi van talentontwikkeling en publieksfunctie. Met het nu toegezegde budget komt er van de programmering (en dus van die publieksfunctie) weinig terecht. Het is logisch dat het nieuwe Grand Theatre zich bij geldgebrek op de productiefunctie richt, maar hier mist de stad een grote kans.

Noorderlicht

Noorderlicht mag nog hopen op het Mondriaanfonds. Met oog op de goeie beurt die je als stad en provincie móet maken voor zo’n landelijke toekenning, schiet ook hier de bijdrage van stad & regio te kort. Wie weet kan het elan waarmee Noorderlicht met een nieuw beleidsplan de toekomst in wil de politiek hier aan nieuw inzicht helpen. Zo zijn er nog tal van bestaande en nieuwe initiatieven die zich in de hoek geplaatst voelen: het aan de weg timmerende Noordpool Orkest, stichting Prime (zie onder), GR-ID (het Grafisch Museum), dat op zijn nieuwe plek ten onder dreigt te gaan aan een juist modernere aanpak: het is behelpen.

Groningen cultuurstad

Natuurlijk gebeurt er veel moois, óók met dank aan stad en provincie. Groningen wil zich dan graag profileren als tweede cultuurstad van het land. Een prima startpunt, want Groningen is als groeiende stad een eiland in het Noorden, een steen die onmisbaar is voor de vijver eromheen. Juist in een tijd dat de Ommelanden het moeilijk hebben, is een stad waar veel gebeurt in de nabijheid een noodzaak voor de leefbaarheid. Om voor het belang van die stad zelf nog maar te zwijgen. Het is mooi om een chique ringweg te hebben, aantrekkelijke parkeergarages en een fijn ingericht centrum, maar op den duur is dat niet wat een stad aantrekkelijk houdt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.