In godsnaam, Vinkhuizen!

Dagblad van het Noorden verzamelt onder haar lezers citaten uit verhalen, romans en liederen die over de stad en de provincie Groningen gaan. Meer dan vierhonderd zijn inmiddels naar ons opgestuurd. Deze zomer interviewen we elke week een inzender van een bijzonder citaat. Deze keer: het ‘ontstemde’ Vinkhuizen van Nyk de Vries, die deze week optreedt op Noorderzon.

Het citaat

“Vinkhuizen,” riep mijn vader. “Wat is dat?”

“Het is een buitenwijk van Groningen.”

Ontstemd schudde hij zijn hoofd.

Nyk de Vries, Renger, Arbeiderspers 2015

Ger Euwals (1947) kent de Groningse wijk Vinkhuizen, waar het citaat van Nyk de Vries over gaat, behoorlijk goed. “Ik studeerde in de stad toen de wijk gebouwd werd, aan het eind van de jaren zestig, en vond de flats destijds erger dan nu.” De naam van de wijk dook weer op toen Euwals de roman Renger van Nyk de Vries las die in 2015 bij De Arbeiderspers is verschenen. “Dat is een prachtige vader-zoon-roman. de zoon vertelt daarin liefdevol over zijn raadselachtige vader. Hij wil hem begrijpen, maar dat lukt amper en omgekeerd geldt hetzelfde en dat lees je in dit citaat terug. Die paar regels illustreren dat vader en zoon tekortschieten tegenover elkaar, ondanks alle moeite die ze zich getroosten en ondanks de grote genegenheid voor elkaar. Dat maakt deze passage voor mij als lezer interessant en grappig. In godsnaam Vinkhuizen!”

Euwals’ wieg stond niet in Groningen, noch in Noord-Burgum, waar De Vries over schrijft, maar in het Noord-Limburgse Wanssum. Na het gymnasium ging hij in 1965 studeren in Groningen en bleef daar hangen. “En nu ben ik hier nog steeds, een halve eeuw later.” De enige onderbreking van dit Groningse bestaan was een wereldreis die Euwals tot Zuid-India bracht. Via de Poste-restante kreeg hij in februari 1979 bericht van vrienden over schaatstochten op het Paterswoldse meer. “Toen wist ik het zeker: terug naar Groningen en altijd daar blijven!”

Nyk De Vries is een favoriete schrijver voor Euwals geworden. “Ik leerde hem kennen via Per ongeluk reed ik naar het zuiden, dat hij schreef als winnaar van het Belcampo Stipendium 2010. Zijn werk is intrigerend, soms mysterieus en eigenlijk altijd open. Een hele bijzondere schrijver.”

Het oordeel van de jury

“De jonge schrijver Nyk de Vries is als geen ander in staat om met een paar korte zin een hele wereld op te roepen, “zegt jurylid Louis Stiller over het citaat van de week. “Dat zag je al aan zijn prozagedichten in de bundel Motorman en dat merk je ook aan zijn recente roman Renger. Wie kan de weerzin tegen de flatwijk Vinkhuizen beter verwoorden dan de hoofdschuddende vader van de hoofdpersoon?”

Stuur citaten in

Ook geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Je kunt je citaat uit boek, verhaal, gedicht of lied hier insturen. We zoeken vooral nog citaten over het Westerkwartier en het Lauwersgebied! Folders liggen bij de bibliotheken en boekhandels in heel Groningen. Bij Boekhandel Van der Velde op het Akerkhof kunt u uw citaat opprikken op de leesbaar kaart van Groningen. De mooiste drie citaten worden beloond met een luxe A0-kaart van de provincie!

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.