Initiatiefnemer popfestival: 'Afbreken van De Oosterpoort wordt het einde van Noorderslag'

Als Groningen besluit De Oosterpoort af te breken, wordt dat het einde van Noorderslag. Die voorspelling doet Pim van Klink, een van de initiatiefnemers van het popfestival.

De gepensioneerde kunsteconoom doet zijn uitspraak bij een terugblik op de beginjaren van Noorderslag, dat mede op zijn initiatief in 1986 als Holland – België begon.

Van Klink werkte van 1985 tot 1998 in Groningen, eerst als directeur van de Stadsschouwburg en De Oosterpoort, later als algemeen directeur van de dienst kunst en cultuur.

‘We investeren veel te veel in stenen’

Hij noemt het onderhoudsargument dat voorstanders van nieuwbouw noemen gezocht: ,,Moet je eens kijken naar de staat van de theaters in Londen en Amerika, die is vele malen minder dan hier en daar kan het theaterleven ook bloeien. We investeren veel te veel in stenen in Nederland, we moeten veel meer in de inhoud investeren.”

Toen Van Klink begon in Groningen, merkte hij dat het gemeentebestuur De Oosterpoort destijds al als weeskindje behandelde. ,,De toenmalige gemeentesecretaris dacht mij vooral te kunnen paaien met de net verbouwde Stadsschouwburg. Maar dat is een klassiek gebouw waarmee je je niet kan onderscheiden. Juist De Oosterpoort zag ik helemaal zitten, dat gebouw had volgens mij enorme potentie.”

‘De Oosterpoort staat nog fier overeind’

Van Klink zocht de samenwerking met Stichting Pop Groningen om in De Oosterpoort een festival op poten te zetten in een tijd waarin popmuziek daar incidenteel op het programma stond. Dat werd Holland – België, het festival dat in 1987 voor het eerst onder de naam Noorderslag plaatsvond.

,,De Oosterpoort staat nog fier overeind en heeft met Noorderslag verreweg het belangrijkste festival voor de Nederlandse popmuziek binnen de poorten”, zegt Van Klink.

,,Het leuke is dat er meerdere pogingen zijn geweest Noorderslag te kopiëren. Mojo heeft in Den Haag iets dergelijks geprobeerd, maar in het Congresgebouw mislukte dat omdat het festival er verzoop. Het Nationaal Pop Instituut heeft in meerdere zalen in Amsterdam een poging gedaan. Ook dat werkte niet.”

Kapitaalverlies

,,De Oosterpoort voldoet prima, er komen heel veel mensen en er zijn een aantal leuke concepten waarop je moet voort gaan borduren.” Van Klink spreekt van kapitaalverlies als de nieuwbouwplannen worden doorgezet. ,,Dit is alleen maar een prestigeproject van wethouders die zich zo nodig voor de eeuwigheid moeten vastleggen.”

,,Daarbij komt dat ik vrees dat bouw-architectonische overwegingen de boventoon zullen voeren. De huidige Oosterpoort mag architectonisch niet de moeite waard zijn, het pand wordt wél naar de mogelijkheden gebruikt. Er zullen ook overwegingen – sociaaleconomische en op het gebied van ruimtelijke ordening – meespelen die niet direct gunstig zijn voor het muziekklimaat.”

Van Klink ziet zelfs uitbreidingsmogelijkheden met een functie als bedrijfsverzamelgebouw voor de culturele sector.

Ook bedenkingen bij Peter Smidt

Ook Peter Smidt, een andere initiatiefnemer van Noorderslag, heeft zijn bedenkingen bij een nieuwe Oosterpoort, al zegt hij dat hij niet precies weet wat de huidige ontwikkelingen zijn.

Smidt werd eind jaren tachtig door Van Klink aangetrokken als popprogrammeur van De Oosterpoort en breidde Noorderslag uit met het Europese showcasefestival Eurosonic en de internationale conferentie voor professionals.

Lifetime Achievement Award

Tot op heden is Smidt bij ESNS betrokken als creatief manager. ,,Dit evenement is gebouwd op De Oosterpoort en de stad Groningen, dit kon nergens anders.” Het cultuurcentrum beschikt over heel diverse ruimtes, op loopafstand van de binnenstad. ,,Wij gebruiken de stad als podium.”

De voor Buma Cultuur werkende Smidt ontvangt woensdag 16 januari op Eurosonic Noorderslag, tijdens de uitreiking van de Europese Festival Awards, de Lifetime Achievement Award voor zijn verdiensten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.