JacobTV: Groningen, bega geen historische vergissing

Componist Jacob ter Veldhuis, alias JacobTV, heeft de gemeente Groningen opgeroepen ‘geen historische vergissing te begaan’ door stichting Prime geen structurele steun te geven.

Dat schrijft de van oorsprong Oost-Groningse componist in een brief aan het college van B en W. JacobTV in 2015 beloond met de BUMA Classic Award als Nederlands beste klassieke exportproduct stond eind jaren tachtig aan de wieg van Prime.

Bakermat

Tijdens de zogenaamde Buskruitconcerten die Prime toen in Groningen organiseerde, bracht hij regelmatig eigen werk in première. ‘Inmiddels is de wereld mijn schouwtoneel, ik prijs me gelukkig met circa duizend uitvoeringen per jaar, maar denk nog vaak terug aan mijn bakermat’, schrijft JacobTV. ‘Zonder Groningen als broedplaats voor mijn creativiteit was ik niet gekomen waar ik nu ben als componist.’

Prime dat naast concerten met hedendaagse gecomponeerde muziek ook het jaarlijkse festival soundsofmusic organiseert ‘zorgt er mede voor dat Groningen een muziekstad met diepgang blijft, anders dan Arnhem, Amersfoort of Leeuwarden’, schrijft JacobTV, die tegenwoordig in Doorn woont. ‘Koester deze avontuurlijke en gedurfde factor in het muziekleven van uw stad!’

Prins Claus Conservatorium

JacobTV wijst ook op de ‘uitstekende’ landelijke reputatie van Prime en de ‘onschatbare waarde’ voor ‘het aanstormende talent van nu, al dan niet vanuit het Prins Claus Conservatorium’. Het Groningse conservatorium wees daar eerder in een steunbetuiging aan Prime ook al op. Ook Noorderzon, Pierre Audi (artistiek leider van De Nederlandse Opera), Grand Futura, Harry de Wit en de Stichting Der Aa-kerk riepen de gemeente Groningen op Prime structureel te blijven ondersteunen.

Eerder oordeelde de Kunstraad Groningen zeer positief over Prime. De raad adviseerde de gemeente om Prime, de enige organisatie voor actuele muziek in Noord-Nederland, een structurele bijdrage te verstrekken van 35.000 euro per jaar. Van de provincie krijgt Prime structureel 13.500 euro per jaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.