Jacques d’Ancona wordt 80 (ook al zou je dat niet zeggen) + gratis eBook

Jacques d’Ancona wordt vrijdag 15 september 80 jaar. Dat wordt op diverse manieren gevierd: donderdag gaat de musical Jacques J. in première en vandaag presenteert Dagblad van het Noorden een digitaal boekje over zijn leven.

Als je hem zo ziet, zou je het niet zeggen, maar de feiten liegen niet: op 15 september 1937 kwam, Jacques J. d’Ancona in Groningen ter wereld. Een veelbewogen leven voor de boeg. Iedereen kent hem van de Soundmixshow van Henny Huisman, maar Jacques d’Ancona was zoveel meer. Pardon, ís.

Nog altijd actief

Nog dagelijks is hij te vinden op de cultuurredactie van Dagblad van het Noorden. Want hij mag dan officieel vijftien jaar geleden met pensioen zijn gegaan, Jacques d’Ancona schrijft nog altijd theaterrecensies. En hij wijst zijn collegae op stilistische en taaltechnische onvolkomenheden in hun artikelen, want zijn geest is scherp als altijd en zijn betrokkenheid bij de krant groot.

Maar Jacques d’Ancona is niet alleen nog steeds als journalist actief, hij staat ook nog altijd op de voetbalvelden als coach van jonge scheidsrechters. En hij doet dagvoorzitterschappen, presenteert en is als actief als ambassadeur en veilingmeester voor goede doelen.

Levensverhaal

Cultuurredacteur Eric Nederkoorn sprak Jacques d’Ancona urenlang in zijn woonplaats Paterswolde en tekende zijn levensverhaal op in een lange monoloog. Delen daaruit staan vandaag in de zaterdagbijlage van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. De volledige versie is vanaf vandaag hier te lezen. Heeft u een e-reader? U kunt het levensverhaal van Jacques d'Ancona, 'Ze hebben je nodig',  ook lezen op uw e-reader: Download het verhaal voor uw e-reader.

In het boekje komt zijn jeugd voorbij, met onder meer verhalen over zijn Joodse vader die tijdens de oorlog moest onderduiken. ,,Mijn vader had in 1943 een oproep gekregen voor Westerbork. Volgens de papieren is hij gegaan, in werkelijkheid dook hij onder bij de familie Boersma in Stadskanaal, Fokko en Antje. (...) Officieel is hij ook op transport gezet naar Auschwitz. We zijn er nooit achter gekomen wie dat heeft geregeld, welke goede geest mijn pa verduisterd heeft.”

Natuurlijk zijn er verhalen over zijn scheidsrechtercarrière, met onder meer ‘de affaire Jubbega’. ,,Drie minuten voor het einde, bij de stand 1-1, had Velocitas een uitval. De grensrechter van Jubbega, de heer Blaauw, met dubbel aa, stak zijn vlag omhoog voor buitenspel. Ik gaf aan: doorspelen. Als je geluk hebt, gaat zo’n bal er niet in. Bij mij ging die bal er wél in. Dus direct na het eindsignaal kwam het publiek over de hekken. Ik sprintte weg naar de kleedkamers, maar in mijn angst vloog ik niet de kleedkamer in, maar het ballenhok, annex bezemkast.”

Anekdotes

De Soundmixshow, Jan Pelleboer, de vele musicals die hij in zijn leven zag, de cabaretiers die hij recenseerde (’De allerbeste, dat is Freek. Hij is de meest veelzijdige’), zijn eerste echtgenoot Henny Vierbergen die overleed aan aids, zijn huidige partner Hans Langhout, die hij ontmoette op een tuinbankje in Bangkok, de beroemdheid, de media-aandacht en natuurlijk de brillen - het boekje staat vol anekdotes over het leven van Jacques d’Ancona.

Zijn homosexuele geaardheid, die hij op zijn dertigste ontdekte, komt vanzelfsprekend ook aan de orde. ,,Noem dat niet uit de kast komen! Daar heb ik nooit in gezeten. Die uitdrukking is nooit op mij van toepassing geweest. Ik was het niet. Ik voelde het niet. Het veranderde onder invloed van de sfeer, van de gezelligheid, van het klasse-gezelschap waarin Seth Gaaikema vertoefde, met homofielen uit de juridische wereld, uit de medische wereld, mensen van hoog niveau, beslist geen hoerenjongetjes. Met name Robert Long is beslissend geweest.”

Maar er is meer dan het digitale boekje. GOOV Muziektheater brengt in de Stadsschouwburg in Groningen zijn levensverhaal in de vorm van een musical: Jacques J., die behalve donderdag ook op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 september (twee keer) te zien is. De première is uitverkocht, maar voor de andere dagen zijn nog kaarten beschikbaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.