Jellie Brouwer (radioprogramma 'Kunststof') presenteert nieuwe talkshow op DVHN.nl over corona die nu eens niet de confrontatie zoekt

Jellie Brouwer op het dak van het Forum in Groningen. Foto: Privécollectie Jellie Brouwer

Een nieuwe talkshow voor Dagblad van het Noorden: Corona Dialoog. Jellie Brouwer, al bijna twintig jaar presentator van het radioprogramma Kunststof, komt ervoor om de week terug naar Groningen.

Terug, want ze is geboren en opgegroeid in de stad. ,,Daarom vind ik het ook leuk om dit nu hier te kunnen doen”, zegt ze. De camera’s staan op de redactie van de krant, met Brouwer aan de presentatietafel.

Ze kan meteen vol aan de bak, want het gaat om een live-uitzending van een half uur, te volgen via DVHN.nl , Facebook en Podium TV , tweewekelijks op donderdagen om 13.00 uur.

Begrip kweken in plaats van tegenstellingen aandikken

Voor wie nu denkt: niet wéér corona... Dit moet anders worden dan wat we zo zoetjes aan kennen. Geen welles nietes. ,,Je ziet in de discussies rond corona een steeds sterkere polarisatie”, zegt Brouwer. ,,Voor media is het aantrekkelijk om mensen en hun standpunten tegenover elkaar te zetten. Wij willen juist kijken hoe we met elkaar kunnen verbinden, hoe we inzicht kunnen geven in elkaars situatie.”

Corona Dialoog staat vooralsnog voor twaalf donderdagen op de agenda, oftewel 24 weken. Er komen telkens twee ‘gewone’ mensen als gast. Dat wil zeggen, twee gasten die uitleggen wat corona heeft gedaan en nog steeds doet met hun persoonlijke leven. Daarnaast is er één deskundige.

In de eerste uitzending is dat gedragswetenschapper en epidemioloog Esther Metting. ,,Maar bij haar en de andere deskundigen houden we het zo persoonlijk mogelijk”, zegt Brouwer. Dus ook zij zal vertellen hoe ingrijpend het virus voor haar is. ,,Als burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Koen Schuiling aanschuift, geldt voor hem hetzelfde.”

Gepensioneerde onderwijzer naast student journalistiek

Inzicht geven dus. ,,Proberen elkaars situatie te begrijpen.” Naast Metting komen voor de eerste uitzending de gepensioneerde onderwijzer Peter Beukema en student journalistiek Franka de Haan naar de redactiestudio. Zij worden - en zo zal het telkens gaan - ingeleid met een in hun eigen omgeving geschoten filmpje.

Brouwer: ,,Wat kan een gepensioneerde nu nog, hoe gaat een student om met de beperkingen, een jong iemand die weinig kan maar juist van alles wil? Esther Metting zal ook wat vertellen over het puberbrein, en over hoe dat brein zich tot zeker je 25ste blijft ontwikkelen.” En, met andere woorden, de dadendrang zich daarna wat gerichter laat sturen.

Regisseur van het programma is Jelle Sjoerds. ,,Het programma is een initiatief van de Veiligheidsregio. Die vroeg de hoofdredactie van Dagblad van het Noorden of wij een format konden ontwikkelen waarin begrip het trefwoord zou zijn in plaats van tegenstelling, waarin we mensen uit hun eigen bubbel kunnen halen.”

Meeverend op de actualiteit

Het virus zit niet stil en de strijd ertegen evenmin, dus moet Corona Dialoog telkens inspelen op de actualiteit. Sjoerds: ,,Dat is spannend. De volgende uitzending op 28 januari gaat bijvoorbeeld in principe over het effect van de gesloten scholen. En nu gaan die op 25 januari misschien weer open. De inleidende portretjes van de gasten vormen een vast onderdeel, dus dan wordt het kort dag als we nog wat anders willen.”

Het is Sjoerds ambitie om de talkshow na de coronareeks door te laten gaan. ,,Aardbeving Dialoog, of wat dan ook, ideeën genoeg. ,,Moeten we het alleen wel kunnen financieren.”

Jellie Brouwer ziet het in elk geval direct al zitten. Kan ze tegelijk bij haar familie op bezoek. ,,En Groningers vertellen altijd zo mooi. Geen omwegen, gewoon kort en krachtig. Als ze me in Sittard of zo hadden gevraagd voor zo’n programma, dan had ik me wel even achter mijn oren gekrabd, maar Groningen: natuurlijk!”

Prijswinnend programma

In het voorjaar viert ze met Kunststof het twintigjarig bestaan van dit cultuur-radioprogramma van de NOS. Ze won er al in 2003 de Zilveren Reiss-microfoon mee. Het is een instituut. ,,We pakken straks voor ons jubileum uit met een marathonuitzending.”

Brouwer beschikt in dat programma over het vermogen om via een superaardige benadering haar gasten misschien meer te laten vertellen dan ze van plan waren. Noem het de terreur van de vriendelijkheid. ,,Haha, die blijft wel even hangen.”

Ervaring met televisie heeft ze genoeg, onder meer bij RUR van Jan Lenferink en Ischa van Ischa Meijer. Maar dan altijd achter de schermen. Niet dat ze nooit wat voor de camera heeft gedaan. ,,Maar dit programma lijkt me wel heel bijzonder.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
Video
menu