Jet, grijp in bij de radio

Minister Bussemaker doet een oproep om de Top 2000 ook door gekleurde en vrouwelijke deejays te laten presenteren. Ingrijpen, stelt Jan Rozendaal.

Minister Jet Bussemaker heeft bij BNR Nieuwsradio kritiek geuit op de ploeg deejays die aan het einde van het jaar de Top 2000 presenteert op Radio 2. Allemaal blanke mannen van dezelfde leeftijd; rond de 40. Van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mogen er wel wat vrouwen en wat kleur in dat presentatiekorps komen.

De blanke mannen stonden meteen klaar met hun commentaar. Gerard Ekdom: ,,Ik vind de kritiek volstrekt belachelijk'', zei hij tegen Shownieuws, zonder dat uit te leggen. Zijn collega's Wouter van der Goes: ,,De muziek is het belangrijkste aan de Top 2000. Niet wie het presenteert.''

Zouden die deejays zichzelf weleens terugluisteren? Als je hun ego's observeert, dan doen ze niet anders. Eerst twee of drie uur een programma presenteren en daarna nog twee of drie uur jezelf terugluisteren. Werkdag zit er op.

Gerard Ekdom zit sinds een maandje 's morgens van 6 tot 9 uur achter de microfoon bij Radio 2. Hij doet hetzelfde als daarvoor bij 3FM: zichzelf promoten, proberen grappig te zijn en plaatjes draaien. In die volgorde ook.

Gerard Ekdom, die op 3FM van Arbeidsvitaminen een praatprogramma maakte.

De muziek is het belangrijkste… laat me niet lachen. Als ik een uur naar de publieke radio luister – of dat nou radio 1, 2 of 3FM is – wordt mij minstens tien keer verteld dat ik naar die zender luister en wie de presentator is. Dit is de publieke omroep anno 2015. Alsof ik dom en zo vergeetachtig ben dat mij elke paar minuten moet worden verteld waarnaar ik zit te luisteren. Hou daar eens mee op.

Of de zenderbazen naar hun eigen zender luisteren, vraag ik me ook af. Ik geloof er eigenlijk niks van. Naar aanleiding van de teruglopende belangstelling voor Serious Request, dat andere eindejaarsproject van de publieke radio, kondigde zenderbaas Wilbert Mutsaers van 3FM aan dat hij ‘geen soort heldenverering van de deejays wil uitstralen'. Goedemorgen zeg: luister je wel eens Wilbert?

Als je dat deed, zou je ook concluderen dat Radio 2 zich nauwelijks nog onderscheidt van 3FM. In mijn beleving was het zo: Radio1 is nieuws met af en toe muziek. Radio2 muziek met af en toe nieuws. 3FM muziek; nieuwer en alternatiever. Staat als een huis.

Nu brengt de ochtendshow van 3FM mij meer overzicht van het dagelijks nieuws dan Radio 2.

Het is natuurlijk ook wel logisch als je van Radio 2 een tehuis voor oude discjockeys maakt die zichzelf graag horen praten: Gerard Ekdom, Rob Stenders, Bart Arens. Wie daar over gaat? Dat is zendermanager Jurre Bosman. Ook rond de 40, blank en een 3FM-verleden.

Beste Jet, jíj gáát over de publieke omroep. Jij kunt ingrijpen. Misschien niet tot op discjockey-niveau, maar dan toch wel om die kaders over verhouding muziek(soort) en nieuws neer te zetten. Zo goed gaat het nu ook weer niet met die publieke zenders. Verpats anders de hele handel maar aan de commerciële omroep.

Jan Rozendaal is chef digitaal NDC mediagroep

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.