Joren Molter maakt andermaal de Beste Groninger Film

Joren Molter heeft met Kind de Beste Groninger Film (fictie) van 2018 gemaakt. Zaïde Bil won de prijs voor de beste non fictie-film met Seismos.

Eva Glasbeek was de verrassende winnares in de categorie videoclip, een clip voor Blijf je koel van Tolls. Verrassend omdat ze zich had gemeld voor de OOG Talent Award, voor jonge makers van 16-24 jaar. Ze werd echter al direct een treetje hoger geplaatst. Die laatste award ging nu naar Julian Verkerk met De Bohemen. Met de film Is dit nou kunst? Groep 7/8 wonnen Lex Vesseur en Jelmer Buitinga de prijs in de categorie beste opdrachtfilm.

Oude bekende

Molter won deze prijs al eerder. In Kind wordt een moeder overvallen door gevoelens voor het vriendinnetje van haar dochter. ,,Een effectieve vertelling met claustrofobische shots en zinderende muziek, die het beangstigende gevoel van het eigen oordeel en dat van de samenleving nóg voelbaarder maakt. Zeer geloofwaardige en ontroerende vertolkingen”, stelde de jury.

Die bestond uit regisseur/acteur Hugo Metsers, regisseur Saskia Diesing, hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden Erik Wijnholds en Jorine Witte, oprichter van Zienemaan en Kino Klandestino.

Aardbevingsslachtoffer

Zaïde Bils tien minuten durende documentaire gaat over een aardbevingsslachtoffer. De jury noemt de films ,,een stille aanklacht tegen de onverschilligheid van de overheid in de provincie. Heel organisch het geluid van het nieuws onder het beeld gelegd, waardoor je alles bij elkaar brengt en het blijft nagalmen. Beloftevol concept en uitvoering, we kijken uit naar het vervolg.”

Is dit nou kunst, van het duo Vesseur en Buitinga is volgens de jury gemaakt op basis van ,,een origineel scenario, dat antwoord geeft op een moeilijke vraag.” Leuke vormen en goede belichting enthousiasmeren de kijker, voegt die er nog aan toe.

Eva Glasbeek

De clip Blijf je koel van Eva Glasbeek voor Tolls krijgt de kwalificatie ‘origineel’ mee. ,,Vertellend, met relatief weinig middelen. De effectieve montage voegt wat toe aan de tekst van het lied.”

De Bohemen van Julian Verkerk won de OOG Talent Award vanwege de eigenwijsheid van de productie, ,,met een geweldige art direction. Erg droog geacteerd.” Het kan allemaal nog wel wat dynamischer, vond de jury, maar die voorziet dat we nog veel gaan horen van deze maker.

De uitreiking was zaterdagavond tussen acht en negen uur rechtstreeks te zien op de stadszender OOG TV. De presentatie was in handen van Hadassa de Boer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.