Jos van Groeningen, oprichter Museum De Buitenplaats, overleden

In zijn woonplaats Eelde is maandag na een kort ziekbed Jos van Groeningen overleden, mede-oprichter van Museum De Buitenplaats.

Van Groeningen, die in het monumentale Nijsinghhuis naast het museum in Eelde woonde, zwaaide van 1996 tot 2010 de scepter over het museum en de bijbehorende tuin. Samen met zijn vrouw Janneke bouwde hij het complex uit tot een belangrijke plek voor figuratieve en realistische Nederlandse kunst.

Kunstacademie

De in Utrecht geboren Van Groeningen groeide in Groningen op als zoon van een rechter. Hoewel hij het liefst naar de kunstacademie was gegaan, volgde hij op advies van zijn vader een opleiding psychologie. In 1971 kocht hij samen met zijn vrouw het vervallen zeventiende eeuwse Nijsinghhuis in Eelde om dit in oude luister te herstellen.

Voor de restauratie riep het echtpaar de hulp in van kunstenaars als Matthijs Röling, Wout Muller, Clary Mastenbroek, Pieter Pander en Olga Wiese. Daarmee werd de basis gelegd voor een kunstcollectie waar vervolgens een privémuseum uit kon ontstaan. Het in 1996 door koningin Beatrix geopende museum is ontworpen door architectenbureau Alberts & Van Huut.

Onderscheidingen

Na het overlijden van zijn echtgenote in 2007 trad Van Groeningen terug als museumdirecteur. In 2010 werd hij opgevolgd door Geert Pruiksma. Van Groeningen is meerdere malen onderscheiden: ridder in de Orde van Oranje Nassau, winnaar van de Dagblad van het Noorden Prijs, Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Edgar Donker Prijs en ereburger van Tynaarlo.

Jos van Groeningen wordt in besloten kring begraven. Hij is 84 jaar geworden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.