Josh 'Socalled' Dolgin: de lol straalt eraf

Poppenspelers Anne Lalancette (met Bear), Josh Dolgin, Marcelle Hudon (met Moonie), Gabrielle Garant (met Tammy) en Jeremie Desbiens (met Al). Foto: Corné Sparidaens

Noorderzons openingsvoorstelling van Socalled & Friends heeft op voorhand alles van een feestje. Een curieuze tot maffe poppenmusical, entertainment met een Grote E. Maker Josh ‘Socalled’ Dolgin voelt zich na een dag al thuis in Groningen.

,,Deze stad is amazing ”, zegt Josh Dolgin. Dat zeggen ze wel vaker over Groningen, maar hoezo? ,,Die gebouwen. Wij hebben geen architectuur in Canada. Geen stenen. Voor ons is dit speciaal.”

Dolgin zit op een houten bank, het backstage-deel van Noorderzon overziend. Nog zo’n bijzondere ervaring. ,,We komen net uit Hamburg, maar het is net of we daar nu weer zijn. Op het festival daar. Verhuisd, maar precies zo’n lekkere sfeer.” Hij komt net even uit de Romeo Tent gelopen, waar zijn wijdvertakte gezelschap, Socalled & Friends, aan het opbouwen en repeteren is voor Space - The 3rd Season . ,,We hebben in Hamburg net de première beleefd. Toen was ‘t nog in ontwikkeling. De laatste aanpassingen zijn gedaan. Hij is helemaal af.”

Slaaf in een trombonefabriek

De reacties in Hamburg waren fantastisch, zegt Dolgin. ,,Daar konden ze in eerdere jaren ook deel 1 en 2 zien. Veel bezoekers wilden daarom méér.” Herkenning dus. Maar ook zonder 1 en 2 kun je 3 zien. Met dat poppenorkest, beesten, buitenaardse wezens. ,,In deel 1 werd een Canadese beer verliefd op een alien, in deel 2 komt hun kind als slaaf te werken in een trombonefabriek en in deel 3 verhuist het spul naar de thuisplaneet van de alien.”

Dat klinkt weird . ,,Maar dat is het niet!”, zegt Dolgin. ,,Het is entertainment. Verantwoord entertainment, maar entertainment. Catchy. Het doet een beroep op je emoties, en is echt niet buitenaards of zo. Geen Sjostakovitsj. Meer Burt Bacharach, zeg maar. Hoewel ik best Sjostakovitsj had willen zijn. Trouwens ook Burt Bacharach. Dat je zúlke goeie muziek kunt schrijven.”

En dan heeft hij ook nog tijd om te slapen

Dolgin is véél. Tel maar even mee: componist, accordeonist, pianist, theatermaker, poppenmaker, fotograaf, rapper, illusionist en filmmaker. Slaapt hij wel eens? ,,Ja, ook nog. Prima zelfs.”

Hij heeft alle muziek in de voorstelling gecomponeerd en speelt er piano in. In zijn ensemble zitten grote namen, zoals Fred Wesley, in de jaren zestig trombonist bij James Brown. ,,Hij is de uitvinder van de funk”, zegt Dolgin. Hupsakee. Verder bevat Space de stem van de bekroonde zangeres Kiran Ahluhwalla. ,,Ze is ongelofelijk. En de hele ploeg - alle acteurs, muzikanten, poppenspelers, iedereen er omheen - doet al vanaf deel 1 mee. Het is één feestelijke familie. Een smeltkroes van internationale culturen. Zo leuk. Er komt ook nog een deel 4.”

Even voor het beeld: de poppen worden bespeeld door poppenspelers, waarbij op de achtergrond de schaduwen zichtbaar zijn van de acteurs die de stemmen voor hun rekening nemen. ,,De stemmen, de muziek, alles is live”, verzekert Dolgin.

‘Jim Henson heeft alles verpest’

De opmerking dat zijn poppen Muppet-achtig ogen komt voor de maker niet uit de lucht vallen. ,,Jim Henson heeft alles verpest. Iedereen in de poppenwereld krijgt te horen: ‘Dat heeft Henson al eens gedaan’. Maar deze poppen hebben echt hun eigen persoonlijkheid.”

Dat Dolgin zich thuisvoelt in een stad als Groningen is niet onlogisch. Net zo min als in andere steden op dit continent, nog los van de architectuur. Hij heeft in Europa succes met zijn werk. Veel meer dan in Canada. ,,Jullie staan veel meer open voor kunst, voor nieuwe ontwikkelingen, dan de Canadezen. Het is conservatief daar. Net als in de VS. Je hebt er of heel grote zalen voor populaire producties, of uiterst kleine voor de vernieuwende. Niks ertussenin, zoals hier wel. Een groot gemis.”

Trouwens, die artiestennaam Socalled, hoe komt Dolgin daar aan? ,,Zo werd ik aangekondigd toen ik dj was, onder de naam Heavy J. ‘Here’s Josh Dolgin, socalled Heavy J’.”

Dj. Dat ook nog dus.

Waar en wanneer

Socalled & Friends met Space - The 3rd Season , 15/8 (besloten), Romeo Tent, 16/8 om 21.00 uur 17/8 om 18.00 en 21.00 uur, 18/8 om 20.00 uur met nagesprek. Entree 18 euro.

menu