Jubileumeditie Peter de Grote Festival trekt 7000 bezoekers

De jubileumeditie van het Peter de Grote Festival heeft 7000 bezoekers getrokken, 500 minder dan vorig jaar. Dat kwam vooral omdat er vier concerten minder waren.

Er viel nog wel een record te noteren, vertelde artistiek leider Paul Komen bij het slotconcert, zaterdag in de Nieuwe Kerk in Groningen. ,,De twintigste editie kende een recordaantal uitverkochte concerten.”

Simone Lamsma grootste trekker

Van de 50 concerten op diverse locaties in Groningen, Drenthe en Friesland zaten er 11 helemaal vol. De meeste bezoekers trok het concert met violiste Simone Lamsma, waar ruim 600 mensen op afkwamen. ,,Het festival is zeer vast in de Noord-Nederlandse samenleving verankerd”, constateerde Komen.

Lamsma illustreert het succes van het festival. In 1998 was ze deelnemer aan de Summer Academy en won ze een aanmoedigingsprijs. Dit jaar gaf de Friese wereldster een concert en gaf ze een dag les aan jonge musici die dit jaar meededen aan de zomerschool. Dat waren er 50, afkomstig uit alle hoeken van de wereld.

Lotus de Vries uit Midlaren prijswinnaar

Tien dagen lang kregen zij masterclasses en lessen en konden velen van hen tijdens de lunchconcerten podiumervaring opdoen. Op de slotavond werden de prijzen verdeeld en mochten de gelukkigen zich presenteren aan een groter publiek. Onder hen altvioliste Lotus de Vries (21) uit Midlaren, die de prijs van de Stichting Vrienden van het Prins Claus Conservatorium ontving, een bedrag van 2000 euro.

De drie Labberté-Hoedemaker prijzen van elk 1000 euro gingen naar violiste Iris van Nuland (15), violist Enzo Kok (14) en de Amerikaanse celliste Eleanora Willauer (22). De speciale Gasunie jubileumprijs van 2500 euro was voor de Japanse pianiste Azusa Yamaki.

Klaas Dijkstra Stipendium naar Montenegro

Het Klaas Dijkstra Stipendium, maximaal 10.000 euro te besteden aan een studie aan het Prins Claus Conservatorium (2500 euro per studiejaar), ging naar de 18-jarige violiste Vukica Rasovic uit Montenegro. Het stipendium werd voor de tiende keer uitgereikt.

Cellist/componist Thomas Prechal (12) won de HJSO Solistenprijs en mag soleren met het Haydn Jeugd Strijkorkest in een nieuwe, eigen compositie voor cello en strijkorkest. Violiste Luna van Leeuwen (13) ontving een uitnodiging om te concerteren bij het Peregrinos Musicales festival in Spanje.

De MPM Bursaries (Mooie Platen Makers) werden toegekend aan violiste en altvioliste Lente van Dijk (15), de Zweedse cellist Kristian Chojecki (17) en de Spaanse pianist Carlos Julian Fernandez Bollo (17). Zij ontvingen een uitnodiging om volgend jaar gratis deel te nemen aan de Summer Academy.

Donna van Leeuwen, Susanna Tulenkova, Matthia Elders, Ana Maria Castro, Eline de Vries, Artem Kopylov en Jorian van Nee kregen allen een Honorary Award voor hun verdienstelijke deelname aan de Summer Academy.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.