Jolien Wonink-Dijkstra heeft met het nummer Vuul (oh oh oh) de negende editie van het Drèents Liedtiesfestival gewonnen.

Dat is donderdagavond na afloop van de festivalfinale bepaald op basis van een, zeker voor buitenstaanders, ingewikkeld puntensysteem met inbreng van meerdere vakjurys en publieksjury.

Vuul (oh oh oh) is geschreven door vijf mensen: Erik Koerts, Robin Muilwijk, Hilko Stoffers en zangeres Jolien. Vergeleken met de voorgaande winnaars, onder wie Leon Moorman, viel de keuze dit keer op een stevig poprocknummer met en hoog meezing-gehalte.

Het festival werd zonder zaalpubliek gehouden en live vanuit het Atlas-theater uitgezonden door RTV Drenthe. Alle deelnemers en muzikale begeleiders hadden vooraf een negatieve coronatest overleggen moeten overleggen om het evenement mogelijk te maken. Vorig jaar ging het festival niet door vanwege de toen veel strengere coronarestricties.

Drummer Mooi Wark valt op met Waj zien is waj kriegen

Een opvallende bijdrage kwam van Dennis Hendriks, in het gewone leven, maar dan zonder coronavirus, drummer van de boerenrockband Mooi Wark. Donderdag was hij ineens zanger van Waj zien is waj kriegen , een vrolijke folk-meezinger met banjoklanken geschreven door Roy Keuter en Rowdy Prins.

Dat opvallende zat niet alleen in de zelfverzekerde podiumopstelling van Hendriks, maar ook in zijn verzuchting hoe mooi het is dat muzikanten eindelijk weer eens op een podium mochten staan en samen met elkaar te spelen. Hendriks deed zijn verzuchting achter de schermen waar het kwajongensduo Angelo Wensing en Wesly Struik van de streekomroep ZO!34 leven in de brouwerij probeerde te krijgen en daar soms zeer goed in slaagde.

Skroetbalg maakt excuses voor wangedrag in dronken bui

Veel aandacht trokken ook de punkrockers Skroetbalg. De band rond zanger Sander Broersma, voor de gelegenheid uitgebreid met een organist, had zich naar eigen zeggen uit verveling aangemeld met Mag ik weer naar huus , een lied waarin uitvoerig excuses worden gemaakt voor misdragingen na een nacht vol drank.

Voor de jury was het nummer van de band iets te ruig, en wellicht muzikaal ook iets te rechtdoorzee. Maar voor de televisiekijker zorgde Skroetbalg voor de noodzakelijke opwinding en relativering. In het oog sprong ook Gerwin Jutstra, alias de dansende zanger Gers uit Hoogeveen, met Dreuge worst en kaviaar , een liedje waarin een Drentstalige tekst werd gecombineerd met een Russische melodie.

Op afstand beoordeeld door juryleden uit Duitsland, Wales en Italië

Het festival had donderdag een internationaal tintje. De liedties werden onder meer op afstand beoordeeld door juryleden uit Duitsland, Wales en Italië. In de regel doet de Drentse winnaar mee aan het internationale streektaalfestival Suns Europe in Italië. Of dat dit keer ook gebeurt, is afhankelijk van hoe de coronapandemie zich de komende periode ontwikkelt.

Wel zeker is dat Jolien een geldbedrag krijgt van 2000 euro om het winnende lied Vuul in een studio op te nemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur