K. ter Laanprijs 2017 naar Jan Veldman: ‘Tegendraads en prettig provocerend’

Jan Veldman krijgt de K. ter Laanprijs 2017. De schrijver, zanger en performer ontvangt de onderscheiding van de stichting t Grunneger Bouk voor zijn verdiensten op het gebied van de Groningse streektaal en cultuur.

Aanleiding voor de toekenning is Veldmans theatertekst De Menalda Vetes, die hij vorig jaar schreef voor theatergroep Waark. Maar, zo stelt de jury, de K. ter Laanprijs ‘is ook een oeuvreprijs en het is verbazingwekkend dat Jan Veldman er lange tijd in geslaagd is onder de radar van stichting t Grunneger Bouk te blijven.’

‘Veldman speelt, zingt en schrijft. Hij kan niet anders’

Veldman (Zandeweer, 1959) schreef heel veel Gronings- en Nederlandstalige theaterteksten, zoals Wachten op Gado, De legende van Raaides klok, Beukema, Iemandsland,Haardloper Huzengoa, Uut de Hoogte en de regiosoap Boven Wotter, die zijn opgevoerd door gerenommeerde gezelschappen als De Voorziening, Theater te Water, Waark, De Citadel, het RO Theater en Orkater.

Als zanger/muzikant en performer maakte hij naam met Trio Kloosterboer, De Bende van Baflo Bill en solo. Zoals de jury schrijft: ‘Veldman speelt, zingt en schrijft. Hij kan niet anders. (...) Tegendraads en prettig provocerend gaat Veldman controversiële thema’s niet uit de weg.’

Wanneer wordt de prijs uitgereikt?

De K. ter Laanprijs - vernoemd naar de in 1871 in Slochteren geboren pleitbezorger van de Groningse streektaal en cultuur Kornelis ter Laan - wordt sinds 1985 uitgereikt door stichting t Grunneger Bouk. De onderscheiding, bestaande uit een geldbedrag van 1000 euro en een bronzen beeldje ontworpen door Natasja Bennink uit Ezinge, wordt met ingang van dit jaar weer jaarlijks uitgereikt.

Veldman ontvangt de prijs op 13 april uit handen van oud-gedeputeerde Hans Gerritsen in café/restaurant De Boerderij (bij de Fraeylemaborg) in Slochteren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.